Potpisan Protokol za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece u HNK

Datum objave: 12.12.2022

Ministar obrazovanja nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović potpisao je Protokol za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece u HNK, u Hotelu Mostar. Izrada Protokola u HNK dio je projekta „Jačanje državnih i lokalnih kapaciteta u borbi trgovine ljudima u BiH“, koji implementira World Vision BiH u partnerstvu s Udruženjem „Zemlja djece“ i NVO Kali Sara, a uz podršku Državnog sekretarijata SAD-a.



Na izradi protokola radili su članovi Koordinacionog tijela za borbu protiv trgovine ljudima HNK i predstavnici lokalnih institucija/ustanova: gradskih uprava, centara za socijalni rad, zdravstvenih ustanova, policije, predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola iz Grada Mostara, Čapljine i Prozora.

Potpisivanjem lokalnog protokola doprinosi se implementaciji Akcionog plana HNK za provođenje Strategije suprostavljanja trgovini ljudima u BiH 2020-2023, kao i Lokalnog akcionog plana za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja, obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, jačanja institucionalnog kapaciteta romskih zajednica i nevladinih organizacija, te zapošljavanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 2021-2024.

Galerija

Projekti