Otvorena kuhinja u sklopu projekta CUHaCHA

Datum objave: 08.12.2022

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović i direktor Crvenog križa Grada Mostara, Alen Kajtaz otvorili su kuhinju u sklopu projekta „Unapređenje održivog razvoja turizma kroz kulinarsko naslijeđe – CUHaCHA“ u prostorijama Crvenog križa u USRC „Midhat Hujdur Hujka“.„Kroz projekat CUHaCHA opremili smo kuhinju u Crvenom križu Grada Mostara koja će u narednih 10 godina biti u vlasništvu između Ministarstva i Crvenog križa. Vrijednost ove kuhinje je 60.000 eura, a vrijednost radova u ovom prostoru je oko 30.000 eura. Ovaj projekat je značajan što će naši učenici u ovoj kuhinji imati priliku da kroz praktičnu nastavu prave različite vrste specijaliteta. Također, bit će organizovane praktične radionice gdje će naši kuhari raditi sa polaznicima. Što se tiče ostalih aktivnosti u narednom periodu očekuje nas i sajam gdje će kuhari i polaznici pripremati jela koja će probati naši građani. Ovom prilikom upućujem čestitke Crvenom križu i direktoru Kajtazu“, rekao je ministar Hadžović.

Projekat CUHaCHA, realizira se u okviru programa saradnje Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, a glavni mu je cilj unapređenje prekograničnog partnerstva provođenjem aktivnosti usmjerenih na jačanje turističke ponude uspostavljanjem zajedničkih staza kulinarske baštine, izradu monografije, edukaciju pružatelja usluga u pripremi i prezentaciji tradicionalnih jela kako bi se osiguralo bolje upravljanje kulinarskom baštinom, te uređenje tradicionalnih kuhinja za promociju kulinarske baštine programskog područja. 

„Koristim priliku da se zahvalim Ministarstvu i ministru Hadžoviću što su prepoznali ulogu i značaj Crvenog križa kao partnera. Ovaj projekat je samo jedan iskorak onoga što smo mi do sada radili i nadam se da ćemo mi ispoštovati sve ono što je planirano projektom, a to je baštinjenje kulinarske vrijednosti našeg područja odnosno naše tradicije, koju ćemo prenijeti našim učenicima i turistima“, istakao je direktor Kajtaz.

Nosioc projekta CUHaCHA je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA, a partneri su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, Općina Tivat i Zadarska županija. Ukupna vrijednost projekta iznosi 710.946,94 EUR, a iznos sufinansiranja Evropske unije je 604.304,89 EUR.

Galerija

Projekti