Održana konferencija „Osmislimo obrazovanje ponovo“

Datum objave: 01.12.2022

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, UNICEF i UNESCO u Bosni i Hercegovini su 30. novembra i 1. decembra 2022. godine u Sarajevu organizirali konferenciju „Osmislimo obrazovanje ponovo! Poziv na akciju za kreiranje partnerstava u cilju omogućavanja kvalitetnog digitalnog učenja za sve“ koja je okupila preko 100 učesnika iz oblasti obrazovanja, tehnologije i telekomunikacija.



Konferencija se temeljila se na preporukama Samita o transformaciji obrazovanja, koji je održan u New Yorku u septembru 2022. godine. Samit je organizovan  kao odgovor na globalnu krizu u obrazovanju - krizu jednakosti i inkluzije, kvaliteta i relevantnosti, i na taj način pružio jedinstvenu priliku da se obrazovanje postavi na vrh globalne političke agende. Bosna i Hercegovina usvojila je Izjavu o opredijeljenosti, koju je podržalo svih 16 resornih ministarstava obrazovanja, i koja definira puteve transformacije obrazovanja kako bi se omogućilo kvalitetno, inkluzivno i dostupno obrazovanje svoj djeci i mladima u BiH.

Konferencija je rezultirala dokumentom Opredjeljenost i poziv na akciju. Zaključeno je da Bosna i Hercegovina treba iskoristiti moć digitalne revolucije da bi se osiguralo pružanje kvalitetnog obrazovanja kao javnog dobra i ljudskog prava, s posebnim fokusom na najugroženije.

Projekti