Održana Konferencija prekograničnog projekta „Unapređenje održivog razvoja turizma kroz kulinarsko naslijeđe“ – CUHaCHA

Datum objave: 28.10.2022

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović obratio se na Konferenciji prekograničnog projekta „Unapređenje održivog razvoja turizma kroz kulinarsko naslijeđe“CUHaCHA, koja se u organizaciji Ministarstva održala u objektu Del Rio u Mostaru, a na kojoj su prezentirani dosadašnji rezultati i predstavljen projekat.„Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK je krenulo u realizaciju projekta CUHaCHA zajedno sa partnerima iz Hrvatske i Crne Gore, na način da smo nastojali da dođemo do interesantnih i tradicionalnih jela sa područja našeg regiona i da napravimo određene turističke ture i edukaciju za naše učenike. Iz tog razloga smo napravili monografiju sa tradicionalnim jelima, turističke ture koje će uskoro biti na web-stranici CUHaCHA, a za učenike smo obezbijedili iznos od 60.000 eura za izgradnju kuhinje i restoranski prostor u prostorijama Crvenog križa. Prostor će biti korišten za edukaciju našim učenicima. Veoma je bitno da turisti koji dolaze osim obilazaka, probaju naša jela. I zato smo nastojali da na taj način, odnosno ponudom nacionalnih jela damo jedan novi pristup turistima koji će obilaziti region“, kazao je resorni ministar.

Projekt CUHaCHA, realizira se u okviru programa saradnje Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, a glavni mu je cilj unapređenje prekograničnog partnerstva provođenjem aktivnosti usmjerenih na jačanje turističke ponude uspostavljanjem zajedničkih staza kulinarske baštine, izradu monografije, edukaciju pružatelja usluga u pripremi i prezentaciji tradicionalnih jela kako bi se osiguralo bolje upravljanje kulinarskom baštinom, te uređenje tradicionalnih kuhinja za promociju kulinarske baštine programskog područja. 

Na konferenciji su saradnice na projektu Karmela Zlomislić, Ivona Petrović, Ivana Erceg i Ana Grzunov predstavile projekat, te prezentirale ciljeve, način partnerstva i dosadašnje rezultate.

Nosioc projekta CUHaCHA je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA, a partneri su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kanton, Općina Tivat i Zadarska županija. Ukupna vrijednost projekta iznosi 710.946,94 EUR, a iznos sufinansiranja Evropske unije je 604.304,89 EUR.

Galerija

Projekti