Svečano obilježen Svjetski dan učitelja

Datum objave: 05.10.2022

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, nastavnom osoblju osnovnih i srednjih škola penzionisanom u periodu 5.10.2021. godine – 5.10.2022. godine uručio je zahvalnice za dugogodišnji, predani rad i doprinos odgojno-obrazovnom procesu na svečanoj ceremoniji koja se održala u Centru za kulturu Mostar.



Ministar Hadžović čestitao je prosvjetnim radnicima Svjetski dan učitelja, istaknuvši značaj rada i uloge učitelja, nastavnika i profesora u odgoju i obrazovanju djece. „Naši nastavnici su prvo ono što naša djeca vide poslije roditelja. Oni daju temelj našim životima i sve ono što se dalje bude događalo, praktički su ta sjećanja utkana u našu djecu i sve nas. Pokušali smo da rad i znanje naših nastavnika dignemo na jednu višu razinu, a uveli smo i neke nove metode podučavanja i sve ono što priliči 21. stoljeću. Profesiju nastavnika treba slaviti svaki dan, a obilježavanjem ovog datuma šaljemo poruku da je nastavničko zvanje bitno. Poštovani učitelji, Vi ćete svojim dosadašnjim radom mnogim generacijama ostati u lijepom sjećanju. Čestitam vam Dan učitelja, da još mnogo godina budete živi i zdravi i ukoliko budete u mogućnosti i dalje dajte doprinos obrazovanju. Današnjom dodjelom zahvalnica odajemo vam priznanje za doprinos odgoju i obrazovanju mnogih generacija“, kazao je resorni ministar.

U ime nastavnog osoblja osnovnih škola obratio se nastavnik razredne nastave, Slavko Lauš. „Drage kolege, sretan vam Svjetski dan učitelja. Učitelj nije samo učitelj, učitelj je i mama, tata, prijatelj, odgajatelj, psiholog. Svaki dan našoj djeci bili smo podrška i nastojali smo  im pokazati da smo mi njihovi prijatelji. Sve ono što smo mi radili, a što naše kolege danas rade treba mnogo više cijeniti. U obrazovanje treba ulagati jer ako nema ulaganja u obrazovanje onda nema ni napretka u društvu. Zahvaljujem ministru Hadžoviću što je imao ideju da slavimo ovaj dan i što je za nas upriličio ovu manifestaciju“, istakao je Lauš.

Na manifestaciji se obratio i profesor matematike Šerif Bojčić, koji je uz čestitku povodom ovog praznika istakao važnost obilježavanja Svjetskog dana učitelja. „Hvala ministru Hadžoviću koji nas je pozvao da nam oda priznanje za naš dugogodišnji rad u obrazovanju. Trebamo prepoznavati rad učitelja, trebamo prepoznavati najbolje učitelje i na ovaj dan dodjeljivati im zaslužene nagrade, jer je nagrada najbolja motivacija. A učitelji treba da ulažu maksimum kako bi učenicima darovali najbolja znanja. Ovu priliku koristim da uvaženom ministru i njegovim saradnicima čestitam na uspješnom vođenju Ministarstva, naročito u periodu COVID-19, kada je bilo najteže. Drage kolege želim vam dobro zdravlje i dugo uživanje u penziji“, rekao je Bojčić.

Svečanu ceremoniju muzičkim izvedbama upotpunili su hor Glazbene škola Ivana pl. Zajca i Orhan Šuta, učenik II razreda Muzičke škole I i II stupnja Mostar.

Projekti