Na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru održan brucoški čas

Datum objave: 03.10.2022

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, dr. sc. Rašid Hadžović obratio se na svečanoj manifestaciji povodom početka akademske 2022./2023. godine, koja se održala na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru.



Resorni ministar Hadžović studentima je poželio dobrodošlicu, te istakao je da cilj obrazovnih institucija da studentima omoguće kvalitetno i adekvatno obrazovanje koje će doprinijeti boljem razvoju naše države. „Dragi brucoši, dobro nam došli u Hercegovačko-neretvanski kanton, u Mostar i na Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru, instituciju koja je iznjedrila mnogo kvalitetnih kadrova, važnih i značajnih ljudi. U proteklom periodu nastojali smo da unaprijedimo rad Univerziteta, da podržimo naše naučnike i studente i u tom pravcu ćemo raditi i dalje. Danas vam poručujem da učite radi sebe, da učite za znanje koje će temelj vaše budućnosti, ali i budućnosti cjelokupnog društva. S pravom mogu kazati da ste na pravom mjestu, mjestu na kojem će vam kvalitetan ljudski kadar pružiti znanja i vještine na osnovu kojih ćete biti konkurentni na tržištu rada. Stoga, dragi brucoši želim da vam nova akademska 2022/2023. godina bude obilježena samo uspjesima i pozitivnim rezultatima. Također, svim studentima i profesorima i nastavnim saradnicima, kao i svim učesnicima obrazovnog procesa čestitam početak nove akademske godine“, kazao je ministar Hadžović.

Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru je akreditovana i reakreditovana visokoškolska obrazovna institucija, koja se sastoji od 8 organizacionih jedinica, 5 univerzitetskih studija i preko 50 studijskih programa, koje pohađa oko 5000 studenata, na sva tri ciklusa studija.

Nazočnima se obratila i rektorica Univerziteta, prof. dr. Alena Huseinbegović koja je istakla da je raduje činjenica da su studenti odabrali upravo Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru kao ustanovu za naučno usavršavanje. „Dragi brucoši, sa današnjom ceremonijom počinje novo poglavlje vaših života. U godinama studija koje slijede budite vrijedni i marljivi, pokažite trud i zalaganje, budite kolegijalni, znatiželjni, kreativni, aktivni kroz studentske organizacije, sudjelujte u društveno odgovornim aktivnostima i događajima, u razmjeni i mobilnosti studenata, istražite sve mogućnosti koje vam Univerzitet nudi i zajedno s nama ponudite svoje kapacitete za razvoj, unaprijeđenje i modernizaciju Univerziteta. Naša je dužnost i obveza da vam obezbjedimo kvalitetan nastavni proces, te se iskreno nadamo da ćete godine studiranja pamtiti kao jedan od ljepših perioda svog života“, naglasila je Huseinbegović.

Predsjednik Unije studenata, Kenan Begović poželio je dobrodošlicu brucošima. „Želio bih naglasiti da Unija studenata, kao krovno studentsko tijelo na Univerzitetu i ja lično stojimo na raspolaganju, te da ćemo vam pružiti potporu tijekom studiranja s jasnim ciljem i jasnim interesima da gradimo naprednije društvo, društvo znanja i morala, društvo u kojem će se cijeniti rad, trud i zalaganje“, istakao je Begić.

Galerija

Projekti