Potpora međunarodnom događaju „Trka za mir“

Datum objave: 12.09.2022

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, dr. sc. Rašid Hadžović održao je sastanak s organizatoricama međunarodnog događaja „Trčim za mir“, i to Aminom Kolašinac, predsjednicom Organizacionog odbora trke „Trka za mir“, Ellom Ljubić, koordinatoricom projekta Klub MASA Mostar i Anesom Agović, veleposlanicom trke.



„Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK podržava pozitivne događaje koji se održavaju na području Grada Mostara i našeg kantona. Jedna od njih je i „Trka za mir“ koju ćemo u skladu s našim mogućnostima i podržati. Raduje me održavanje ovog događaja koji ne samo da podrazumijeva zdravi stil života, nego i promociju mira i turističkih kapaciteta u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i humanitarnog je karaktera. Stoga ćemo biti jedan od sponzora ovog događaja“, kazao je ministar Hadžović.

Događaj „Trka za mir“ ima cilj da okupi sve one koji žele da doprinesu promociji mira, jednakosti, očuvanju okoliša, zdravog stila života, ali i turističkog potencijala Bosne i Hercegovine. Organizatori događaja su nevladine i neprofitne organizacije Global Analitika iz Sarajeva, Klub MASA iz Mostara i Pomozimo djeci iz Banja Luke, a moto utrke je „Nema puta ka miru. Mir je put!“.

„Ovim putem želimo da se zahvalimo Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K i ministru Hadžoviću što su podržali ovaj važan događaj. 'Trka za mir' je prva trka sa porukom mira u Bosni i Hercegovini i održava se prvi put na Rujištu. Ovo je univerzalan događaj za naše građane i međunarodnog je karaktera, s obzirom na to da imamo sudionike ne samo iz regiona, nego iz cijele Europe i Afrike. Osim toga važno je naglasiti da je ova trka jedinstvena po tome što ćemo kroz određen dio sredstava podržati Javnu ustanovu Dječiji dom Mostara. Također, fokus ovog događaja je na mladim ljudima, koji će biti ne samo sudionici nego i volonteri“, kazala je Agović.

Trka će se održati 1. listopada 2022. godine na trail stazi od 5k/10k/21k uz očekivan broj od 500 sudionika iz Bosne i Hercegovine i regiona. Većina trkačke staze prostire se u rejonu Rujišta koji je smješten u podnožju planine Prenj.  

Projekti