Svim osnovnoškolcima besplatni udžbenici

Datum objave: 20.07.2022

U nastavku 181. sjednice, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je Prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta HNK za 2022. godinu, kojim su osigurana sredstva od cca 3 miliona KM za nabavku besplatnih školskih udžbenika i priručnika za učenike svih devet razreda osnovne škole u HNK.



„Uz značajne napore i podršku kolega u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona uspjeli smo osigurati sredstva za nabavku udžbenike za sve osnovnoškolce s područja HNK. Ovo je, doista, značajan iskorak kojim smo omogućili novčane uštede u budžetima roditelja/staratelja, ali i jedinicama lokalne samouprave. Ministarstvo svojim djelovanjem nastoji poboljšati cjelokupan sistem obrazovanja u našem kantonu, a dokaz tome je nabavka besplatnih udžbenika. Ovim putem zahvaljujem se svima koji su na bilo koji način dali podršku prijedlogu Ministarstva za nabavku udžbenika i priručnika za sve učenike osnovnih škola“, kazao je resorni ministar.

Ukupno 16195 školaraca u septembru će dobiti besplatne udžbenike. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta dostavit će finansijska sredstva školama, prema utvrđenim specifikacijama i popisima, za svaku školu posebno, a školske će uprave osigurati raspodjelu tih udžbenika školarcima na početku nove školske 2022/2023. godine.

Projekti