Ministar Hadžović ugostio mladu autoricu Aldinu Pinjić

Datum objave: 19.07.2022

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, danas je ugostio mladu autoricu Aldinu Pinjić,  čija će promocija knjige „Šta nakon sada“, večeras biti održana u Centru za kulturu Mostar, u okviru Mostarskog ljeta.



Knjiga „Šta poslije sada“ je kratki roman o teškim vremenima i izazovima s kojima se susreću mladi, s posebnim akcentom na period pandemije i lockdowna, a u kojoj autorica, kroz odnose glavnih likova, potencira važnost sistema pomoći mladima i važnost porodice u vremenu izazova.  Izvorno, knjiga je početkom 2021. godine objavljena u Beču, na njemačkom jeziku, gdje je izazvala veliku pažnju javnosti, tako da je odlukom obrazovnih vlasti uvrštena kao lektira u čak 12 škola. Nakon toga je prevedena na bosanski jezik, i kao takva objavljena od strane izdavačke kuće BMG – Bosanska medijska grupa.

Prema riječima petnaestogodišnje autorice, Aldine Pinjić, ovu knjigu je napisala sa 13, a objavila sa 14 godina, te, iako je prilagođena mladima zbog aktuelne tematike, mogu je čitati i osobe u zreloj dobi.

Ministar Hadžović je čestitao Aldini na ovom uspjehu, te iskazao kako mu je drago da je upravo neko od mladih uspio pretočiti svoja razmišljanja o aktuelnim tematikama u vidu knjige: „Talente mladih ljudi uvijek treba podstaknuti i pomoći. Posebno mi je drago što je ovo djelo gdje su problemi mlade generacije pisani upravo rukom nekoga iz te generacije, da neko dok proživljava te izazove o njima svjedoči i o njima piše. Svi smo osjetili posljedice pandemije i lockdowna, tako da je ovo jedan pohvalan način da se dočara taj psihološki momenat.“

Projekti