Otvorena izložba iz mostarske periodike

Datum objave: 13.06.2022

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović otvorio je izložbu iz mostarske periodike od 1876. do 1918. godine, autorice Anje Mastilović, koja se u sklopu manifestacije Mostarsko ljeto održala u Centru za kulturu Mostar.



U organizaciji Muzeja Hercegovine Mostar i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine otvorena je izložba iz mostarske periodike 1876 - 1918. godine. Riječ je o izložbi koja daje pregled najpoznatijih novina i časopisa koji su objavljivani i štampani u Mostaru. Na izložbi je prikazana građa iz fondova Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, Muzej Hercegovine Mostar i Franjevačka knjižnica Mostar.

„Sve ovo što večeras možemo da vidimo jeste poruka kako treba da se ponašamo. Toliko godina kasnije i poslije svih režima koji su bili i prošli na ovom prostoru, opet smo se nekako vratili na taj period podjela. Ja se nadam se da ćemo imati sretniju budućnost i da ćemo gledati kako ćemo napraviti bolje sutra za sve nas bez obzira koje vjere i kojem narodu pripadali, te da ćemo mi biti generacije koje će biti pametnije i koje će učiti iz historije da nam se ona ne bi ponovila“, istakao je ministar Hadžović.

Osim resornog ministra prisutnima su se obratili autorica izložbe i voditeljica Zbirke stare periodike, Anja Mastilović, direktor Muzeja Hercegovine Mostar, Asim Krhan, zamjenica direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, Adisa Žero i pomoćnik federalnog ministra obrazovanja i nauke, Jasmin Branković.

Galerija

Projekti