Ministar Hadžović posjetio „Muzej žrtava rata i genocida 1992-1995“ Mostar

Datum objave: 04.06.2022

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović posjetio je Muzej žrtava rata i genocida 1992-1995 Mostar i tom prilikom uručena mu je zahvalnica za korektnu i veoma uspješnu saradnju i podršku u formiranju, radu i razvoju Muzeja u Mostaru.



Resorni ministar istakao je da je ovo izuzetno važna ustanova, čiji rad zaslužuje podršku. „U svakom slučaju Muzej genocida potreban je svakom gradu kako bi nas podsjetio da nikad ne zaboravimo zločine prema narodima Bosne i Hercegovine i svima koji su bili za Bosnu i Hercegovinu. Čast mi je što smo prisustvovali otvaranju ovakvog muzeja u Mostaru, jer je genocid nešto što je obilježilo 20. vijek. Kroz fotografije, filmove i eksponate na jedan način oslikano je šta su sve prošli naši ljudi u logorima i kazamatima, odnosno kakve vrste mučenja su preživjeli. Nadam se da se ovakve stvari više nikad nikome neće dogoditi. Na nama živima je da pamtimo, da ne zaboravimo i učimo nove generacije koje dolaze, da im se isto ovo ne dogodi“, kazao je ministar Hadžović.

Posebno je važno, smatra, da muzej posjećuju mladi ljudi, osnovci i srednjoškolci. “Oni trebaju vidjeti šta su prošli naši stari u vremenu agresije od 1992. do 1995. Moraju znati šta im se može desiti ako zaborave ko su. Ne smijemo dozvoliti da izgubimo identitet, jer se gubitak identiteta plaća ropstvom“, istakao je Hadžović.

U muzeju je izloženo više od stotinu fotografija, predmeta žrtava i predmeta kojima su vršene torture nad logorašima.

„Ovom prilikom želim da iskažem zahvalnost Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK na čelu s ministrom, dr. sc. Hadžoviću na podršci koju nam je pružio i što je prepoznao važnost postojanja i djelovanja ovakve institucije koja čuva sjećanja na dešavanja u Bosni i Hercegovini u periodu 1992-1995“, kazala je direktorica Muzeja, Merisa Topalović.

Galerija

Projekti