Otvorena izložba „Osmanska arhitektura u Bosni i Hercegovini“

Datum objave: 04.06.2022

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović obratio se na izložbi i dodjeli nagrada likovnog konkursa „Osmanska arhitektura u Bosni i Hercegovini“ u organizaciji Instituta Yunus Emre Mostar.



Kako su kazali predstavnici Instituta Yunus Emre, na njihovu adresu stiglo je 85 radova iz 12 škola s područja Herecgovačko-neretvanskog kantona. Pravo na učešće na konkursu imali su učenici petih razreda.

 „Čast mi je i zadovoljstvo što imam priliku da vam se obratim u ime Ministarstva. Na osnovu izloženih radova jasno je da ste prepoznali osmanlijsku arhitekturu u Bosni i Hercegovini. Osmanlijska arhitektura veoma je prisutna u našoj državi i drago mi je što se ovakvim aktivnostima i prezentira. Zato se zahvaljujem Institutu Yunus Emre na ovoj ideji. Ovom prilikom čestitke upućujem svim učenicima koji su aplicirali na ovaj konkurs i onima koji su ostvarili nagrade“, kazao je ministar Hadžović.

Direktor Instituta kazao je da su odlučili da u prostorijama i dvorištu izlože 30 najboljih radova. „Od ukupno 85 radova odlučili smo nagradimo 10 najboljih. Također, želimo da ukrasimo našu zgradu radovima naših učenika i polaznika kurseva, kako bi našim gostima pokazali talenat Bosanaca i Hercegovaca“, istakao je direktor Instituta Yunus Dilber.

Prisutnima se obratila i vicekonzulica Generalnog konzulata Republike Turske u Mostaru, Gamze Algun, koja je uputila čestitke nagrađenim učenicima, te istakla da Republika Turska podržava očuvanje kulturno-historijskih spomenika na prostoru Balkana.

Galerija

Projekti