Učenici i nastavnici dvije mostarske škole zasadili „Drvo prijateljstva“

Datum objave: 03.06.2022

Učenici i nastavnici „IV osnovne škole“ i Osnovne škole „Ivana Gundulića“ posadili su "Drvo prijateljstva" u dvorištu „IV Osnovne škole“ kao simbol kulture tolerancije i poštivanja raznolikosti u školama. Događaju su prisustvovali ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović i ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, Olav Reinertsen.



Ministar Hadžović podsjetio je kako Nansen model obrazovanja predstavlja savremeni obrazovni model u multietničkim zajednicama s ciljem izgradnje mira, kvalitetnijih međuetničkih odnosa i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini. 

„NDC ulaže napore u integrirano obrazovanje, a upravo su djecu naša budućnost jer su oni ti koji će voditi ovu zemlju naprijed i u bolje sutra na kvalitetan način. Drago mi je što učenici naših škola kroz aktivnosti korisne za društvenu zajednicu stvaraju i održavaju prijateljstva i saradnje. U okviru ovog programa nastavnici zajedno sa svojim direktoricama vrijedno rade i znam da ulažu napore da Mostar bude bolje mjesto sve nas i generacije koje dolaze. Ovom prilikom na tome im čestitam i upućujem zahvalnost. To je misija svih nas.“, kazao je ministar Hadžović.

Norveški ambasador Olav Reinertsen istakao je kako je ova gesta samo još jedna mala potvrda da je njihova (školska) saradnja s NDC Mostar jako korisna i da 'otvara' puno bolju budućnost. „NDC radi na izgradnji povjerenja i tolerancije preko nacionalnih etničkih grupa. Upravo to želimo sa svim učenicima u cijelom svijetu, da postanu tolerantni građani u bilo kojem društvu“, kazao je ambasador.

Ova aktivnost je nastavak uspješne saradnje između ove dvije mostarske škole u okviru programa Nansen dijalog centra Mostar pod nazivom „Nansen model obrazovanja“. Već dugi niz godina, ove dvije škole realiziraju zajedničke projekte koji promoviraju kulturu tolerancije i poštivanja raznolikosti u školama, te podržavaju partnerske odnose između učenika, nastavnika i roditelja u gradu Mostaru. U okviru navedene saradnje, učenici i nastavnici su, prošle školske godine, posadili „Drvo prijateljstva“ u dvorištu OŠ „Ivana Gundulića“.

Galerija

Projekti