Otvoren FIT Coding Challenge 2022

Datum objave: 03.06.2022

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović obratio se na otvaranju FIT Coding Challenge-a koji se po petnaesti put održava u organizaciji Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.



FITCC omogućava učešće u kategorijama poput: programerski izazov (rješavanje manjih problema u programskom jeziku C++), programiranje igara, inovacijski izazov, te cyber Olympics.

„Činjenica da se FIT Coding Challenge već petnaesti put održava na Fakultetu informacijskih tehnologija govori da je riječ o hvale vrijednom i prestižnom takmičenju. Ovo je ozbiljan projekat koji učenicima i studentima pruža priliku za demonstraciju stečenog znanja, usvajanje novih iskustava i koje ih podstiče na praktičnu primjenu znanja iz područja programiranja. Obrazovanje je zaista najbitnija sfera jednog društva, u koju je neophodno konstantno investirati, razvijati, i ići u korak s vremenom i tehnologijom, što FIT i čini i na tome  im čestitam. Fakultet informacijskih tehnologija perjanica je informacijskih procesa u Bosni i Hercegovini, i siguran sam da je studetima čast što imaju priliku i mogućnost studirati na ovom Fakultetu, koji daje znanja potrebna za život i daljnji rad. Dragi studenti, budite kvalitetni, budite najbolji jer ste na taj način sebi obezbijedili budućnost. Također, u ime Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i svoje lično ime svim učesnicima ovog prestižnog takmičenja upućujem iskrene čestitke i želim mnogo sreće“, kazao je ministar Hadžović.

FIT CC svim posjetiocima ponudit će i tri tribine gdje mogu direktno od poslodavaca (sponzora takmičenja) čuti iskustva iz realnog radnog okruženja, a teme tribina su: IT i globalna ekonomija, A day in a life of crypto currency, Tržište radne snage u bh. IT sektoru, Globalni trendovi u IT-u: šta su najtraženije specijalizacije budućnosti i šta su globalni poslovi budućnosti. U sklopu FIT CC-a održat će se i mini sajam zapošljavanja, gdje će se sponzori takmičenja predstaviti učesnicima, a učesnici mogu svoj CV ostaviti kod onih kompanija koje ih najviše zanimaju.

Osim ministra Hadžovića, prisutnima su se obratili ambasador SAD u Bosni i Hercegovini,  Michael Murphy, ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, Olav Reinertsen, prorektorica na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru, prof. dr. Armina Hubana, pomoćnik ministra Federalnog mininistarstva obrazovanja i nauke, Jasmin Branković i dekanesa Fakulteta informacijskih tehnologija, prof. dr. Nina Bijedić.

Galerija

Projekti