Otvoren 19. Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“

Datum objave: 20.05.2022

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović otvorio je 19. Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“ u Narodnom pozorištu u Mostaru.



Uputivši srdačne čestitke, ministar Hadžović kazao je da je Mostarska liska zasnovana na okupljanju i izvođenju najkvalitetnijih i najboljih umjetnika i predstava, tokom koje se stvaraju i njeguju prijateljstva i ostvaruju saradnje, te da je postala lična karta Narodnog pozorišta i umjetnički, kulturni i pozorišni simbol Mostara koji je prepoznatljiv širom regiona.

„Čast mi je i zadovoljstvo biti večeras sa vama, na otvaranju 19. Međunarodnog festivala komedije 'Mostarska liska'. Održavanje ovakvog događaja na kojem učestvuju eminentni umjetnici pokazatelj je da su se kultura i umjetnost oduvijek cijenili u našem gradu. Mostar je grad umjetnika, pjesnika, književnika, ali i grad liske, šale i humora. Iako su liske nekada bile poznate samo našoj sredini, zahvaljujući ovom festivalu naš humor, a zajedno s njim i kulturno i umjetničko stvaralaštvo Mostara postali su prepoznatljivi širom Bosne i Hercegovine i van njenih granica. Stoga na Lisku i Pozorište trebamo biti izuzetno ponosni. I večeras, ova sala ispunjena do posljednjeg mjesta pokazatelj je da će kultura i umjetnost uvijek biti dio našeg Mostara i da rad Narodnog pozorišta kao jedne od najstarijih kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini nikada neće biti upitan.“, kazao je ministar Hadžović.

Na Međunarodnom festivalu komedije Mostarska liska, koji će se održati od petka, 20.5.- 27.5.2022., publika će u takmičarskom programu imati priliku pogledati šest predstava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Također, ono što karakteriše ovogodišnje izdanje festivala je bogat i raznovrsan off program obilježen muzikom i stand up komedijom.

Ovogodišnje, 19. izdanje Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska“ otvorila je predstava Eling, autora Simona Benta, u režiji Alme Lapajne i produkciji Narodnog pozorišta u Mostaru.

Projekti