Obilježene 72. godine rada Muzeja Hercegovina Mostar

Datum objave: 17.05.2022

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović obratio se na manifestaciji povodom 72. godine postojanja i rada Muzeja Hercegovine Mostar, a u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, održanoj u kino sali Muzeja – spomen kući Džemala Bijedića. Tom prilikom ministru Hadžoviću uručena je zahvalnica za podršku, uspješnu saradnju i partnerstvo.



Tokom svog obraćanja ministar Hadžović istakao je da je Muzej Hercegovine Mostar jedna od najznačajnijih institucija na području našeg Kantona. „U ime Ministarstva i svoje lično ime direktoru Muzeja i svim zaposlenicima čestitam 72. godišnjicu obilježavanja ove izuzetne značajne ustanove. Kada kažu da je historija učiteljica života, onda možemo kazati su muzeji čuvari historije i nosioci sjećanja na sve ono što desilo u prethodnom periodu. Drago mi je što mogu vidjeti da je Muzej, pored svih problema koji u nas zadesili u prethodne dvije godine, kada je bio direktno ugrožen, ipak opstao i nastavio dalje da radi, pa možemo reći da su istinski pobjednici u ovom proteklom periodu. Ovom prilikom, još jednom direktoru upućujem iskrene čestitke na uspješnom vođenju ove institucije i svim zaposlenicima što su pored svih nedaća smogli dovoljno snage da aktivnosti ove ustanove zadrže na visokom nivou“, kazao je resorni ministar.

Muzej Hercegovina Mostar povodom Međunarodnog dana muzeja organizuje šestodnevnu manifestaciju koja je radionicom pod nazivom “Umjetnost u muzeju“ započela 16. maja. Manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana muzeja traje od 16. do 21. maja. Na današnjoj manifestaciji upriličena je i izložba „72. godine rada Muzeja Hercegovina Mostar“.

Osim resornog ministra, prisutnima su se obratili direktor Muzeja Asim Krhan, predsjedavajući Gradskog vijeća, Salem Marić i pomoćnik ministra za tehnologije i nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Jasmin Branković.

Galerija

Projekti