Završeno istraživanje kulinarske baštine

Datum objave: 05.04.2022

Projektnim udruživanjem Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, Agencije za ruralni razvoj zadarske županije (AGRRE), Zadarske županije, te Općine Tivat istražena je kulinarska baština u programskom području. 



Istraživanje kulinarske baštine rezultat je prve faze projekta „EnhanCing Sustainable ToUrism Development througH Culinary HeritAge – CUHaCHA“, koji podrazumijeva usku projektnu saradnju u cilju zajedničkog provođenja aktivnosti usmjerenih na razvijanje zajedničkih staza kulinarske baštine za jačanje i diverzifikaciju turističke ponude. Projekat, također, obuhvata izradu monografije, kulinarske obuke, pružanje usluga u cilju osiguranja boljeg upravljanja kulinarskom baštinom te uređenje tradicionalnih kuhinja za promociju kulinarske baštine programskog područja.  

Svrha istraživanja kulinarske baštine bila je prikupiti tradicionalne recepte, uključujući sastojke, načine pripreme i posluživanje te istražiti zanimljive činjenice o tradicionalnim jelima. 

Recepti tradicionalnih jela, osim u monografiji kulturne baštine, bit će dostupni na web-stranici projekta, dok će se staze kulinarske baštine moći istražiti uz pomoć kreirane interaktivne inovativne karte. 

Tokom projekta niz ugostiteljskih objekata bit će uključen u projektne aktivnosti, i to: restorani, OPG-ovi, agroturizmi i sl., te će istima biti omogućena obuka u pripremi tradicionalnih jela. 

Projekt CUHaCHA sufinansiran je u sklopu programa Interreg IPA CBC Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014 - 2020. Budžet projekta je 710.946,94 Eura, od čega je iznos EU sufinansiranja 604.304,89 Eura. 

Projekti