Svečano zatvorena „Mostarska liska“

Datum objave: 29.09.2021

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, zatvorio je 18. Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“ u Narodnom pozorištu u Mostaru.



„Mostarska liska“, jedan od najznačajnijih festivala komedije u Bosni i Hercegovini i regionu, i ove godine je ponudila bogat i kvalitetan sadržaj za sve ljubitelje pozorišnih predstava.

„Iako je prošao teške trenutke, zahvaljujući Mostarkama i Mostarcima, koji su sačuvali vjeru i senzibilitet prema kulturi i umjetnosti, i ljudima koji su ulagali velike napore, Festival se vratio na staze uspješnosti i prepoznatljivosti, gdje je oduvijek i pripadao. Tome u prilog govori i činjenica da je ove godine „Mostarska liska“ obilježila punoljetstvo i da se već odavno pozicionirala na značajno mjesto na međunarodnoj mapi festivala komedije u čitavoj regiji. Time je pokazala da je žanr komedije bio i ostao živ u našem gradu i društvu. Zato je naša obaveza je da čuvamo mostarski humor i duh, i razvijamo Mostarsku lisku, jedan od simbola Mostara, koja svojom posebnošću i vrijednošću naš grad predstavlja na širom zemlje, ali i regiona“, kazao je ministar Hadžović.

Naglasivši značaj Festivala za Grad Mostar i njegove građane, resorni ministar organizatorima, učesnicima i dobitnicima nagrada, u svoje lično ime i u ime Ministarstva uputio je najiskrenije čestitke i zahvalnost što iz godine u godinu „Mostarsku lisku“ čine kvalitnijom i uspješnijom.

Ovogodišnji Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“, trajao je od 23. do 29. septembra. Predstava “Ritina škola” kazališta Planet Art iz Zagreba najbolja je predstava u cjelini prema odluci stručnog žirija 18. izdanja Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”. Nakon ceremonije, upriličen je koncert bh. sevdah benda Divanhana.

Projekti