Ministar Hadžović ugostio predstavnike Udruženja hitnih medicinskih tehničara FBiH i predstavnicu Udruženje „Dignitet“

Datum objave: 27.09.2021

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović održao je sastanak s predsjednikom Udruženja hitnih medicinskih tehničara FBiH, Anerom Durakovićem, predsjednikom UO Udruženja hitnih medicinskih tehničara FBiH i predstavnicom Udruženja „Dignitet“, Edisom Demić, na temu Svjetski dan reanimacije, koji će se obilježiti 16. oktobra 2021. godine.Resorni ministar izrazio je podršku aktivnostima koje provode UHMT FBiH i Udruženje „Dignitet“, a koje će se realizirati u sklopu obilježavanja Svjetskog dana reanimacije. „Tema reanimacije i hitne medicinske pomoći je tema o kojoj treba često govoriti i kroz različite oblasti društvene zajednice, a jedna od njih je i obrazovni sistem. Nikada ne znamo ko kome može pomoći u datom trenutnu i u budućnosti. Stoga je važno da realizacijom ovakvih projekata povećamo svijest široke javnosti, posebno mladih osoba o važnosti reanimacije i pružanja hitne medicinske pomoći“, kazao je ministar Hadžović.

Također, ministar Hadžović, naglasio je da je cilj Ministarstva u narednom periodu u sklopu različitih projekata, učenike HNK educirati kako i na koji način pružiti hitnu pomoć i reanimaciju u određenom trenutku. Jedan od projekata koji se bavi značajem navedene teme je svjetski projekat „Djeca spašavaju živote“.

Predstavnici udruženja, čiji je rad podržalo i prepoznalo Evropsko reanimaciono vijeće,  zahvalili su ministru na srdačnoj dobrodošlici i iskazanoj podršci, te naglasili da saradnjom na ovakvim i sličnim projektima značajno mogu doprinijeti promoviranju važnosti reanimacije i hitne medicinske pomoći kojima se spašavaju ljudski životi.

Projekti