Ministar Hadžović održao sastanak s delegacijom zastupnika Parlamentarne skupštine FBiH i predstavnicom Međunarodnog republikanskog instituta

Datum objave: 22.09.2021

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović održao je sastanak s delegacijom zastupnika Parlamentarne skupštine FBiH, okupljene oko višestranačke grupe za zaštitu kulturnog, historijskog i prirodnog nasljeđa i predstavnicom Međunarodnog republikanskog instituta, Almedinom Karić.Osim predstavnice Međunarodnog republikanskog instituta, sastanku su prisustvovali zastupnici Parlamentarne skupštine FBiH, Lana Prlić, Nasiha Pozder i Amer Obradović.

Prezentacijom općeg stanja i djelovanja, resorni ministar upoznao je delegaciju s aktivnostima Ministarstva, naglasivši da je zaštita kulturnog i historijskog nasljeđa oblast koja se može i treba promovirati kroz različite nivoe i institucije.

Članovi delegacije naveli su da je višestranačka grupa za zaštitu, historijskog i prirodnog nasljeđa usmjerena na očuvanje i zaštitu kulturne baštine i tradicije, historije i prirodnog nasljeđa, razvoj kreativnih industrija i kulturnog turizma, te poboljšanje komunikacije u podršci kulturnim organizacijama i institucijama, kao i održivi razvoj u lokalnim zajednicama. Cilj aktivnosti koje grupa sprovodi je stvaranje uvjeta za bolju prepoznatljivost razvoja politika u oblasti kulturnog, historijskog i prirodnog nasljeđa, i iniciranje parlamentarnih aktivnosti na poboljšanju zakonodavnog okvira u ovoj oblasti.

Ministar Hadžović zahvalio je delegaciji na inicijativi i prijedlozima u cilju zaštite kulturnog, historijskog i prirodnog nasljeđa, te naglasio da saradnja institucija značajno može doprinijeti osnaživanju kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Projekti