Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u HNK

Datum objave: 09.09.2021

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH za HNK, Edina Čomić i predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ, Josip Milić potpisali su Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.



Potpisivanje Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u HNK jedna je od aktivnosti koja je uspješno realizirana u proteklom periodu. Ministar Hadžović istakao je zadovoljstvo potpisivanjem ovog Ugovora. „Čast mi je i zadovoljstvo da smo danas, nakon šest mjeseci pregovora pristupili potpisivanju Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u HNK, sa manjim izmjenama u odnosu na prethodni tekst, a na koji je Vlada HNK dala saglasnost. U naredne dvije godine ovaj Ugovor će biti primjenjiv u srednjim školama na području Kantona“, kazao je ministar Hadžović.

Resorni ministar dodao je da je Ministarstvo osim potpisivanja Kolektivnog ugovora i u proteklom periodu različitim aktivnostima pažnju usmjerilo na poboljšanje kvaliteta obrazovanja u našem Kantonu, ali da će ta praksa biti nastavljena i dalje u cilju poboljšanja statusa zaposlenika u odgojno-obrazovnom procesu. „Ove godine su usvojene organizacione šeme na koje je Vlada HNK dala saglasnost, s obzirom na relativno smanjenje broja učenika u razredima. Iz tog razloga bilo je potrebno da Vlada donese takvu odluku. Intencija je bila da zaposlenici ne izgube ni posao ni normu, što smo u konačnici i uspjeli. Zbog toga i Pravilnik o zbrinjavanju tehnološkog viška odgođen za naredni period“, dodao je resorni ministar.

Predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH za HNK, Edina Čomić također je istakla da promjene u ovom Kolektivnom ugovoru nisu velike. „Sindikat, naravno, uvijek traži povećanje svojih prava svakim kolektivnim ugovorom. Međutim, usaglasili smo se da u ovom trenutku potpišemo ovaj Kolektivni ugovor sa određenim pozitivnim promjenama i korekcijama. Nadamo se da ćemo neke druge probleme koje imamo rješavati nakon današnjeg potpisivanja, kao što je potpisivanje Pravilnika o tehnološkom višku, koji nije sastavni dio Kolektivnog ugovora. To je dokument koji će garantovati prava zaposlenika“, kazala je Čomić.

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ, je također, izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Ugovora. „Mogu reći da sam zadovoljan potpisivanjem Kolektivnog ugovora jer imamo jedan od najboljih ugovora u Bosni i Hercegovini. Sasvim sigurno ovo što smo potpisali je izuzetno dobro. Nažalost, jedina smo Županija, koja nema Pravilnik o napredovanju, i taj dio nismo uspjeli riješiti prije potpisivanja ovog Ugovora, ali se nadamo da ćemo taj problem riješiti u daljnjem razdoblju. Uspjeli smo popraviti stanje što se tiče natjecanja odnosno da oni profesori čiji učenici osvoje izuzetne rezultate budu nagrađeni i to poprilično, što je poticaj za rad i uspješnost“, istakao je Milić.

Cilj Ministarstva je da i u narednom periodu zaposlenicima omogući što bolje uslove, a današnje potpisivanje Kolektivnog ugovora predstavlja potvrdu dobre institucionalne saradnje i podrške radu zaposlenika.

Projekti