Ministar Hadžović održao sastanak s kapitenom Šahovskog kluba Mostar, Ekremom Kosom

Datum objave: 25.08.2021

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović održao je sastanak s članom UO Šahovskog saveza Federacije BiH i kapitenom Šahovskog kluba Mostar, Ekremom Kosom.Povod sastanka bilo je nedavno održano Ekipno šahovsko prvenstvo FBiH. U znak zahvalnosti za pruženu podršku, kapiten Šahovskog kluba Mostar uručio je zahvalnicu ministru Hadžoviću.

„Gospodinu Kosi i ostalim članovima upućujem iskrene čestitke na kvalitetno održanom Ekipnom šahovskom prvenstvu FBiH. Cilj Ministarstva je i dalje nastavimo saradnju i dajemo podršku našim sportske klubove i projketima koji doprinose razvoju sporta, kao i promociji našeg Grada i Kantona. Ministarstvo će u skladu svojih mogućnosti  i dalje nastojati podržavati uspješne sportske projekte, kao što je Ekipno šahovsko prvenstvo Federacije BiH i Šahovski klub Mostar. Iskreno se nadam se da će Šahovski klub Mostar i u budućnosti ostvariti značajne rezultate“, kazao je resorni ministar.

Ekipno šahovsko prvenstvo FBiH održano je u Studentskom hotelu Mostar nakon skoro 40 godina. Na prvenstvu je učestvovalo 120 šahista iz prve „A“ lige FBiH i prve „B2“ lige FBiH. Prvo mjesto osvojio je ŠK Igman iz Konjica iz Prve “A” lige FBiH čime je stekao pravo učešća u Premijer ligi BiH. Drugo mjesto osvojio je ŠK Živinice, a treće mjesto ŠK Lukavac.

Mostar i Bosna i Hercegovina uvijek su imali kvalitetne šahiste koji su ostvarivali značajne rezultate, čiji je pokazatelj i srebrena medalja za Bosnu i Hercegovinu koju je na Olimpijskim igrama u Moskvi, 1994. godine osvojio Emir Dizdarević.

Kapiten Koso izrazio je zahvalnost na srdačnoj dobrodošlici. „Ovim putem zahvaljujem se ministaru Hadžoviću na interesovanju za rad sportskih klubova u HNK, kao i na nesebičnoj podršci kako Šahovskom klubu Mostar, tako i organizaciji ovog Prvenstva. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, na čelu sa ministrom Hadžovićem, je institucija na koju se uvijek možemo osloniti i od koje dobijemo nesebičnu podršku “, kazao je Koso.

Projekti