Dodjeljeni certifikati u sklopu Projekta za mir

Datum objave: 28.06.2021

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović i direktorica projekta PRO-Budućnost, Majda Behrem-Stojanov dodjelili su certifikate koordinatorima i direktorima škola koje su učestvovale u realizaciji Projekta za mir.U sklopu PRO-Budućnost projekta, a kroz realizaciju Memoranduma o razumijevanju u školskoj 2020/2021. godini, čiji je cilj bio kroz iskustvene radionice i druge aktivnosti učenice i učenike poticati na izgradnju trajnog mira u Bosni i Hercegovini, učestvovalo je deset srednjih škola s područja HNK.

„Realizacijom različitih aktivnosti u sklopu ovog projekta, naši učenici i koordintori pokazali su spremnost na saradnju, kao i visok stepen tolerancije i međusobnog poštovanja, a sve su to preduslovi za izgradnju kvalitetnog društva. Projekti koji promovišu mirovno obrazovanje, sprečavanje diskriminacije, kao i poštivanje različitosti i razbijanja stereotipa uvijek će imati podršku Ministarstva. Nadam se da ćemo vođeni dosadašnjim rezultatima i uspješno realizovanim aktivnstima ovaj projekat nastaviti i u narednoj školskoj godini. Upućujem Vam iskrene čestitke na uspješno realizovanim aktivnostima“, kazao je resorni ministar.

Jedan od ciljeva projekta bio je i promoviranje multikulturalnosti i suživota, izgradnje interkulturnog razumijevanja, međuetničkog povjerenja, mira i nenasilja i to kroz mnogobrojne aktivnosti i radionice, kao što su kao što su Identitet za pomirenje, Žive biblioteke, Transformacija konflikta, predavanje i posjeta vjerskim objektima.

„Ovo je prvi Kanton u BiH koji je realizirao Projekat za mir i zbog toga vam veliko hvala. Naša djeca, učenice i učenici iz 10 škola imali su priliku da razgovaraju o razbijanju predrasuda, da uče o drugom i drugačijem, o obnovi dijaloga, o ljudskosti, solidarnosti, empatiji i sl. Sve to obuhvata obrazovanje za mir. U vrlo izazivnoj godini uradili ste odličan posao. U ime Projekta Pro-Budućnost čestitam vam na uspješno realiziranim radionicama i aktivnostima“, kazala je Behrem-Stojanov.

Galerija

Projekti