Obavještenje o provedenom pregovaračkom postupku bez objavljivanja obavještenja o nabavci održavanje online platforme za učenje u osnovnim i srednjim školama na pordučju HNK

Datum objave: 08.06.2021

U skladu sa članom 28. stav (4) Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", broj 39/14), Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (u daljem tekstu Ministarstvo) na internetskoj stranici objavilo je informaciju o pokretanju pregovaračkog postupka bez objavljivanja obaviještenja.



Postupak nabavke provodio se za nabavku usluge održavanja online platfome za učenje u osnovnim i srednjim školama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, pri čemu je predložena nabavka planirana Planom javnih nabavka, realno je procijenjena njena vrijednost na tržištu, osigurana su sredstva za isplatu i predložena je odgovarajuća vrsta postupka.

Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, u martu 2020. godine, dobilo je doniranu online platfomu za učenje u osnovnim i srednjim školama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona. Budući da je predmet donacije isključivo licenca za korištenje svih funkcionalnosti Platforme na neograničen vremenski period, neekskluzivno i neprenosivo pravo korišćenja Platforme, Ministarstvo je u 2020. godini, za obavljanje poslova nadogradnje, održavanja platforme, pripremanja korisničkih upustava i vršenja obuke korisnika za korištenje platforme pokrenulo otvoreni postupak javne nabavke i sa odabranim dobavljačem potpisalo ugovor do kraja 2020. godine.

Budući da za licencirani softver bez isporuke izvornog koda (eng. source code) koji posjeduje samo jedna IT kompanija, ugovorno tijelo može provesti jedino pregovarački postupak bez objave obavijesti sa jednim ponuđačem, u skladu sa članom 21. c) Zakona o javnim nabavkama koji određuje da ugovorni organ izuzetno može ugovor o nabavci dodjeljivati putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci u sljedećim slučajevima: “…c) kada se iz suštinskih, dokazivih tehničkih ili umjetničkih razloga, ili iz razloga koji se odnose na zaštitu ekskluzivnih prava, ugovor može dodijeliti samo određenom ponuđaču”.

Činjenica da je samo jedna kompanija vlasnik izvornog koda znači da isti ima isključiva ekskluzivna prava, jer navedena prava nije prenio na treće osobe.

Zbog navedenih činjenica, a budući da je i prethodno provedeni postupak rezultirao izborom  IT kompanije koja posjeduje izvorni kod, kao i da bi provođenje otvorenog postupka pokazalo da ponuđači u eventualnom predmetnom postupku izvorni kod bi morali kupiti od vlasnika izvornog koda i pri tome uključiti u ponudu svoj iznos dobiti, čime se ni na koji način ne povećava transparentnost i konkurentnost u predmetnoj nabavi odnosno dobiva veća cijena za traženu robu, Ministarstvo kao ugovorno tijelo provelo je pregovarački postupak bez objave obavještenja sa navedenim dobavljačem za nabavku usluge, odnosno održavanja predmetnog softvera za 2021. godinu.

Istovremeno sa informacijom o pokretanju postupka, upućen je poziv za učešće u pregovaračkom postupku bez objavljivanja obaviještenja sa vlasnikom izvornog koda kompanijom Breakpoint d.o.o. Mostar.

Nakon postupka predkvalifikacije, kvalificirani ponuđač je pozvan da dostavi svoju prethodnu ponudu sa dokazima koji potkrepljuju njegovu cijenu, uključujući popuste i pogodnosti, a o kojima se pregovaralo.

Komisija koja je provodila predmetni postupak je jednoglasno ocijenila kako je ponuda ponuđača Breakpoint d.o.o. Mostar ocijenjena kao prihvatljiva iz razloga što je ponuda ponuđača ocijenjena kompletnom i prihvatljivomu skladu sa uslovima postavljenim u tenderskoj dokumentaciji, ponuda je unutar financijskih sredstava predviđenih postupkom javne nabavke, a ponuđač je dao i sljedeće pogodnosti:

  • u cilju poboljšanja korisničkog iskustva te pojednostavljenja mobilne aplikacije uradiće se vizuelni grafički redizajn mobilne aplikacije za učenike. Uz redizajn, dodatno će se uraditi nadogradnju aplikacije na najnoviju verziju razvojnog okvira. Time će učenici/korisnici dobiti novi, svjež vizualni dojam same aplikacije uz značajno poboljšanje korisničkog iskustva.
  • ponuđač je ponudio svoju stalnu dostupnost 24/7, u odnosu na odaziv od 24 sata od trenutka kontaktiranja Ministarstva, a što je bilo ponuđeno zajedno sa početnom cijenom.
  • popust na početnu cijenu u iznosu od 1 %.

Na osnovu naprijed navedenog, a u skladu sa prijedlogom Komsije za provođenje ovog postupka nabavke, Ministarstvo je donijelo Odluku o prihvatanju ponude ponuđača Breakpoint d.o.o. Mostar. Navedena Odluka o odabiru najpovoljneg ponuđača objavljena je na internetskoj stranici ovog Ministarstva, istovremeno s upućivanjem ponuđaču.

U cilju transparentnosti procedura javnih nabavka koje provodi Ministarstvo i objavljivanja pravovremenih, jasnih i relevantnih informacija, sačinjeno je ovo Obavještenje koje se objavljuje na internetskoj stranici ovog Ministarstva.

Dokumenti

Projekti