Počeo projekat „Jedan predmet – jedan udžbenik“

Datum objave: 08.06.2021

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK pokrenulo je projekat „Jedan predmet - jedan udžbenik“ kojim će biti definiran spisak važećih udžbenika za naredni period u ovom kantonu, počevši od školske 2021/2022. godine.



Nastavno osoblje u procesu obrazovanja birat će jedan udžbenik za jedan predmet iz svog domena, a udžbenik s najvećim brojem glasova koristit će se u svim školama u skladu sa NPP-om. S obzirom na činjenicu da u školama postoji velika raznolikost korištenih udžbenika, što stvara mnoge nejasnoće nastavnicima i učenicima, a samim tim i roditeljima/starateljima, cilj ovog projekta je odabir kvalitetnih udžbenika za našu djecu, omogućavanje novčane uštede u budžetima roditelja/staratelja, razmjena i nasljeđivanje udžbenika, kao i jednostavnija prohodnost učenika na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Nakon završetka projekta škole i roditelji pravovremeno će biti obavješteni o spisku važećih udžbenika u narednom periodu. Time će se izbjeći problem čekanja spiska važećih udžbenika do početka školske godine, što je bila dosadašnja praksa.

Projekti