Ministar Hadžović otvorio FIT Coding Challenge

Datum objave: 03.06.2021

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović otvorio je FIT Coding Challenge koji se po četrnaesti put održava u organizaciji Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.



FIT Coding Challenge jedno je od najistaknutijih takmičenja iz oblasti programiranja na području Bosne i Hercegovine i regije, kojim učenici i studenti razvijaju komunikacijske vještine, pripremaju za buduće radno okruženje, stiču iskustvo u razvoju softverskih rješenja, unapređuju prezentacijske sposobnosti. Osim takmičarskog karaktera, učesnici imaju priliku upoznati vodeće poslodavce iz oblasti informacijskih tehnologija.

Resorni ministar je u obraćanju istakao da FIT Coding Challenge ozbiljan projekat koji učenicima i studentima pruža istovremeno priliku za demonstraciju stečenog znanja, kao i usvajanje novih iskustava. „Svjedoci smo da upravo znanja i vještine koje izučavate predstavljaju novu budućnosti koja nam omogućavaju kvalitetniji život upravo korištenjem modernih tehnologija. Želio bih da čestitam svima učesnicima ovog prestižnog takmičenja, uz nadu i uvjerenje da će te biti uspješni u svim izazovima koji su organizovani i da će najbolji pobijediti. Nadam se da ćemo naredno, petnaesto izdanje FIT Coding Challenge dočekati u zdravlju, sa novim vrijednostima koje će te demonstrirati bez epidemioloških ograničenja“ , kazao je ministar Hadžović.

Prisutnima su se obratila i dekanesa Fakulteta informacijskih tehnologija, prof. dr. Nina Bijedić koja je istakla da da je FIT Coding Challenge takmičenje postalo tradicionalan događaj na Univerzitetu, koji učesnicima pruža značajna praktična znanja. „Studenti FIT-a imaju veliku prednost u današnjem društvu jer je 50% ljudi iz poslovnog svijeta u IT sektoru sa ovog područja vezano upravo za FIT. „Dok ste na FIT-u Vi stvarate kontakte koji će vrijediti u budućnosti. Ti kontakti će Vam, ja se zaista nadam pomoći da izgradite društvo, onakvo, kakvo Vi želite. Studentima, kao i firmama koji su sponzori želim puno sreće.“, navela je dekanesa Bijedić.

FITCC omogućava učešće u kategorijama poput: programerski izazov (rješavanje manjih problema u programskom jeziku C++), programiranje igara, inovacijski izazov, te cyber Olympics. Tradicionalni FIT Coding Challenge pokrenut je 2008. godine sa osnovnim ciljem da studente podstakne na praktičnu primjenu znanja iz područja programiranja.

Galerija

Projekti