Ministar Hadžović: HNK jedini koji od početka školske godine nije zatvarao škole

Datum objave: 24.05.2021

Sa ponosom i zadovoljstvom konstatujem da je HNK jedini koji od početka školske godine nije zatvarao škole. Jedini kanton u Federaciji, u državi, a vjerovatno i u regionu koji je počeo i završio ovu tešku i dugu školsku godinu u skladu sa predloženim kalendarom, poštujući epidemiološke mjere.Mi, nismo dozvolili da se zatvore školski objekti, iako smo u jednom trenutku bili prvi u Evropi po broju zaraženih, a sve u cilju da naši učenici ne izgube radne navike i da dobiju potrebna znanja. Prema podacima UNICEF-a, preko 800 miliona učenika u svijetu nije ušlo u školske klupe, a tim smo još više ponosni na naš sistem koji smo uspostavili na početku školske godine.

Mnogi mogu da uče od nas kako se treba ponašati u teškim situacijama. Narodna poslovica kaže: „Na muci se poznaju junaci", tako da mogu reći da su svi u obrazovnom procesu pokazali snagu i junaštvo na čemu im se iskreno zahvaljujem i upućujem svoje divljenje.

Direktori, rektori i dekani sa operativnim timovima su bez zadrške preuzeli odgovornost i dogovoreni sistem primjenili u ustanovama. Također, posebna zahvala ide i svim odgajateljima, učiteljima, nastavnicima i profesorima koji su ove godine morali uložiti duplo više snage, vremena i energije kako bi školsku godinu iznijeli na svojim krilima i djeci podarili znanje. Posebno bih pohvalio kreativnost, njihovu posvećenost poslu i prilagođavanju neplaniranom načinu izvođenja nastavnog procesa.

Učenici su bili kao vojska, odgovorno su prihvatili sve mjere i prilagođavali se vanrednim okolnostima. Čuvali i sebe i druge, učili i ispunjavali svoje obaveze.

Također, roditelji su dali ogroman doprinos kako bi zajedno sa nastavnicima pomogli da djeca uspješno završe ovu školsku godinu. Oni su odigrali ključnu ulogu u ovoj teškoj godini punoj izazova.

Svi zajedno smo pokazali društvenu odgovornost i prema zdravlju i prema obavezama, od predškolskih do visokoobrazovnih ustanova.

Ova školska godina je bila teška, nepredvidljiva, puna izazova i nedoumica. Na kraju možemo reći da naše ustanove nisu bile mjesta širenja zaraze. Naša djeca nisu izgubila školsku godinu, niti im je uskraćeno znanje, kao onima koji su pohađali nastavu samo po online sistemu.

Mjere kojih smo se pridržavali su dale rezultate i na kraju ove školske godine smo stekli ogromno iskustvo i vjeru u sebe da se možemo nositi i sa ovako teškim situacijama globalnih razmjera.

Vjerujemo da se ovakva godina više nikada neće ponoviti. Iz nje izlazimo jači za još jedno iskustvo i spremni da se i ubuduće borimo sa svim preprekama koje se nađu na našem putu.

Hvala svima!

 

Projekti