Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Datum objave: 02.04.2021

Svjetski dan svjesnosti o autizmu kojim se upozorava na socijalnu isključenost, predrasude i netoleranciju s kojima se suočavaju osobe s autizmom, kao i njihove porodice obilježava se 2. aprila.Autizam se definira kao neurorazvojni poremećaj koji utiče na sposobnost komunikacije i socijalne interakcije. Osim upozoravanja na predrasude i netoleranciju, cilj obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu je i isticanje senzibiliteta i podsticanje integrisanja osoba s autizmom u društvenoj zajednici.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu definiran je Rezolucijom od decembra 2007. godine i uvršten na listu UN-ovih važnih datuma. Rezolucija podrazumijeva ustanovljavanje 2. aprila kao Svjetskog dana autizma, učešće UN-ovih organizacija, država članica, nevladinih organizacija i svih privatnih i javnih organizacija u obilježavanju ovog dana, kao i podizanje svjesnosti o autizmu na svim nivoima društva.

Isticanjem plave boje iskazujemo podršku osobama s autizmom, šaljemo poruku prihvatanja, boljeg razumijevanja i socijalne uključenosti.

Projekti