Ministar Hadžović i premijer Herceg ugostili Lanu Pudar

Datum objave: 15.03.2021

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović i premijer Vlade HNK, dr. sc. Nevenko Herceg ugostili su olimpijku Lanu Pudar koja je ostvarenim rezultatom u Beogradu osigurala učešće na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju.Povod sastanka bio je Lanin izvanredni rezultat na Otvorenom prvenstvu Srbije u Beogradu, gdje je nastupom na 100 metara delfin za 57:37 sekundi oborila državni rekord i postala učesnica Olimpijskih igara koje će se održati u Tokiju.

Lana je iskoristila susret kako bi ministra Hadžovića i premijera Hercega upoznala s tokom priprema za Olimpijske igre. „Jako sam sretna i zadovoljna ostvarenim rezultatom. Planovi za dalje su mi nastaviti raditi i pokušati otplivati što bolje vrijeme na Olimpijadi“, kazala je Lana.

Ministar Hadžović uputio je čestitke Lani, njenoj porodici i Plivačkom klubu Orka. „Izuzetna mi je čast što smo ugostili našu Lanu, buduću sudionicu Olimpijskih igara u Tokiju koja na najbolji način predstavlja i Grad i našu domovinu. Lana je pokazala da se ne samo talentom, nego i konstantnim radom, odricanjem i zalaganjem mogu ostvariti svjetski rezultati. Naš cilj je da podupiremo ovakve rezultate jer su oni na ponos ne smo Lanine porodice, prijatelja i Plivačkog kluba Orka, nego i cijele Bosne i Hercegovine. Naravno, posebno mi je drago čuti da je Lana ne samo uspješna sportašica nego i odlična učenica. Očekujem da ovakvih povoda za naše susrete bude što više u budućnosti“, kazao je ministar Hadžović.

Čestitavši Lani na ostvarenom rezultatu, premijer Herceg kazao je kako ga raduju uspjesi hercegovačkih sportista na domaćim i međunarodnim takmičenjima. „Uspješni športaši zaslužuju našu potporu i uvijek rado podupiremo njihove napore kako bi im se, barem dijelom, olakšao težak športski put. I ovog puta, a na prijedlog resornog Ministarstva, Vlada će, sukladno financijskim mogućnostima, nagraditi Lanin izvanredni športski uspjeh i poduprijeti njezin odlazak na Olimpijske igre u Tokio. Također, raduje me što sam u prigodi Lani osobno poželjeti uspjeh na Olimpijskim igrama. Uvjeren sam u to kako će nas i ovog puta obradovati dobrim rezultatom“, zaključio je predsjednik Herceg.

Ovaj rezultat koji je Lani donio 904 FINA boda ujedno je i ubjedljivo najbolji u historiji bh. plivanja. Rezultat od 57,37 sekundi vrijeme je srebrene medalje sa posljednjeg Seniorskog evropskog prvenstva održanog u Glasgowu. Vrijeme je to i finala Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, i drugo u ovoj godini u svijetu.

Galerija

Projekti