Ministar Hadžović sa pobjedničkom ekipe Osnovne škole „Suljo Čilić“ iz Jablanice

Datum objave: 02.03.2021

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dr.sc. Rašid Hadžović ugostio je ekipu učenika Osnovne škole „Suljo Čilić“ iz Jablanice, njihove nastavnike, mentore Adisa Piriju i Sanela Begovića i direktora Edina Idrizovića, kako bi im čestitao za osvojenom prvom mjestu na državnom takmičenju iz robotike.Preporuke ovakvom susretu bili su izuzetno znanje, vještine, kreativnost i posebno timski rad koji su kreirali uspjeh koji su postigli Danijal Ivković, Benjamin Idrizović, Ema Begović, Zina Ivković i Ahmed Zahirović. Ekipa od pet mladih i nadarenih učenica i učenika iz Jablanice oduševili su žiri organizatora SPARKKreators koji je odlučio da od 37 prijavljenih škola nagradu za najbolje dodjeli učenicima Osnovne škole „Suljo Čilić“ iz Jablanice.

Ministar Hadžović je istakao da je ovakav talent i kreativnost učenica i učenika najbolji pokazatelj kvalitetnog rada informatičkog tima nastavnika iz Osnovne škole „Suljo Čilić“ iz Jablanice, kao i menadžmenta škole koji podržava i razvija uspjehe svojih učenika. „Želja za znanjem, svakodnevno otkrivanje, razvijanje i usavršavanje novih znanja treba biti pokretačka ideja svakog učenika. Osnovna i najvažnija misija učitelja, nastavnika i profesora je prepoznati takva znanja, poticati ih i maksimalno razvijati. Ovakav uspjeha ekipe iz Jablanice na tako zahtjevnom i brojnom takmičenju najbolji je primjer za to. Jako sam ponosan na uspjeh koje ste postigli i čestitam vam na tome. Vaš rad i trud je prepoznat i sigurno će vas motivirati da svoje znanje dodatno obogaćujete i svakodnevno usavršavate. Očekujem da ovakvih povoda za naše susrete bude što više u budućnosti“, rekao je Hadžović.

Direktor Osnovne škole „Suljo Čilić“ iz Jablanice nije skrivao ponos zbog sjajnog rezultata svojih učenika. „Sretan sam što se ulaganje u opremu i znanje naših učenika uvijek vrati u najboljem obliku, a to je postizanje zapaženih rezultata na svim nivoima. Nadamo se da će i ubuduće naši učenici sa svojim nastavnicima nastaviti na ovakav način predstavljati i promovirati našu školu, Općinu, Kanton pa i državu“, naglasio je Idrizović.

Koncept SPARKreators takmičenja na kojem je ekipa Osnovne škole „Suljo Čilić“ iz Jablanice osvojila prvo mjesto, predviđao je timove do 5 učenika. Projekt je prezentirao jedan učenik, član tima, dok su sve ekipe imale 10 minuta za predstavljanje projekta.

Projekti