Održana svečana sjednica Senata Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru

Datum objave: 11.02.2021

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović prisustvovao je svečanoj sjednici Senata Univerziteta povodom obilježavanja 44. godišnjice Univerziteta „Džemal Bijedić" u Mostaru.



Na svečanoj sjednici Senata Univerziteta koja je održana u Centru za kulturu prisustvovali su gosti iz društvenog i akademskog života. Osim resornog ministra, nazočnima su se obratili član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, prof. dr. Elvir Zlomušica, predsjednik Rektorske konferencije u BiH, prof. dr. Damir Kukić i rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Rifat Škrijelj.

Uputivši čestitku rektoru Univerziteta, zaposlenicima, saradnicima i studentima, ministar Hadžović kazao je da su 44 godine postojanja ovog akademskog naslijeđa dokaz da je kvalitetan ljudski resurs najvrjedniji resurs, a da je znanje jedini resurs koji se trošenjem umnožava.

Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru je mjesto gdje se utvrđuje tradicija, i od svog osnivanja do danas prolazio je trnovit put ka ostvarenju svojih ciljeva. Uz brojne barijere i iskušenja različite prirode sa kojima se ovaj univerzitet suočavao kroz svoje postojanje, univerzitet danas korača velikim koracima paralelno sa naučnim i obrazovnim trendovima u Evropi i svijetu. Ovaj univerzitet je iznjedrio mnogo kvalitetnih kadrova, važnih i značajnih ljudi koji kako u BiH, tako i širom Evrope i svijeta našu zemlju predstavljaju na reprezentativan način“, kazao je ministar Hadžović.

Član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, istakao je čast i zadovoljstvo da se obrati na svečanoj sjednici Senata Univerziteta. „Održivo i sistemsko ulaganje u obrazovanje jedan je od najboljih načina stvaranja i unapređenja mogućnosti za mlade ljude, koji su ogroman potencijal za naše društvo. Ovim putem uputio bih zahvalnost rukovodstvima Univerziteta koji su uspjeli da očuvaju ovu ustanovu, njenu ulogu i značaj u bosanskohercegovačkom društvu“, kazao je Džaferović.

Rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost svima koji su dali svoj doprinos kako bi Univerzitet uspješno djelovao tokom svim ovih godina. „Naša misija i obaveza je ostvarivanje društva znanja, inovacija i pravednijeg društva za buduće generacije“, naglasio je rektor Zlomušica.

Program obilježavanja 44. godišnjice Univerziteta „Džemal Bijedić“, sačinjava niz manifestacija, kao što su  promocija i dodjela diploma fakulteta i univerzitetskih studija, uručivanje rektorovih nagrada najboljim studentima, prezentacija studentskih projekata Fakulteta informacijskih tehnologija, međunarodnih projekata, promocija doktora nauka, te prezentacija znanstveno-istraživačkih projekata.

Rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Rifat Škrijelj i predsjednik Rektorske konferencije u BiH, prof. dr. Damir Kukić uputili su čestitku rektoru Zlomušici i svim zaposlenicima i studentima Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Galerija

Projekti