Ministar Hadžović večeras otvara „Mostarsko ljeto 2020“

Datum objave: 17.07.2020

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dr. sc. Rašid Hadžović je povodom službenog početka manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“, koja će Mostaru i Hercegovini kroz 26 sadržaja ponuditi bogat kulturni program, ugostio direktore kulturnih institucija koji su organizatori ove manifestacije.



Na radno-konsultativnom sastanku konstatirano je da „Mostarsko ljeto“, čiji je generalni sponzor Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, je međunarodna kulturna manifestacija koja se uspješno organizira još od 1979. godine, te da u svom idejnom osnovu ima za cilj jačanje i obogaćivanje kulture i umjetnosti u Mostaru i ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Hadžović je naveo kako je izazova i ograničenja u organizaciji i osmišljavanju manifestacije bilo puno, međutim presudna je bila namjera da se i ovogodišnje izdanje „Mostarskog ljeta“ održi, uprkos pandemiji koronavirusa.

„Svjedoci smo da se mnogi kulturni događaji i tradicionalne manifestacije u BiH i okruženju otkazuju ili se termini za njihovo održavanje pomjeraju. Građani Mostara, kao i svi koji nas kroz naredna 43 dana koliko traje manifestacija posjete imat će priliku uživati u zaista bogatom kulturnom programu koji smo pažljivo selektirali i pripremali. Ponosni smo što će „Mostarsko ljeto“ zadržati svoj kontinuitet, kao i što ćemo kroz manifestaciju kreirati pozitivnu atmosferu u Mostaru“, istakao je Hadžović.

Direktori kulturnih institucija koji su organizatori manifestacije: Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru, zahvalili su se ministru za pomoć i podršku koju iskazuje ovim institucijama i manifestaciji „Mostarsko ljeto“.

Na sastanku je još jednom upućen apel svima da se prilikom posjete planiranim događajima u sklopu manifestacije pridržavaju epidemioloških mjera koje su na snazi u Bosni i Hercegovini.

Galerija

Projekti