KONKURS: „Takmičenje mladih novinara 2020“ - istraži, napiši i osvoji

Datum objave: 05.03.2020

Fondacija INFOHOUSE i Koalicija za zaštitu zviždača jugoistočne Europe organizuju „Takmičenje mladih novinara 2020“, te pozivaju učenike i učenice u Bosni i Hercegovini od 15 do 18 godina da pošalju novinarske članke, nakon čega će biti izvršena selekcija. Učesnici koji budu proglašeni najboljim će dobiti novčane nagrade i učestvovati u javnoj ceremoniji dodjele nagrada, gdje će imati priliku upoznati se sa profesionalnim novinarima i novinarkama.

 



Kako biste učestvovali /le u takmičenju potrebno je da napišete novinarski članak od 700 do 1000 riječi o problemu ili događaju, koji je od lokalne, nacionalne, ili regionalne važnosti za Bosnu i Hercegovinu. Teme članka mogu biti aktualni događaji, politička ili društvena pitanja. Ono što je važno istaknuti je kako članci trebaju predstaviti objektivne činjenice o problemu ili događaju na organizovan i temeljit način. Trebaju imati najmanje tri izvora (sagovornika), a izjave (ili intervju) se mogu uzimati isključivo telefonom ili uživo sa ljudima koji dovoljno poznaju problem ili događaj. Korištenje e-maila za uzimanje izjava ili izradu intervjua nije dozvoljeno.

 „Takmičenje mladih novinara 2020“ sponzorišu Fondacija INFOHOUSE i Koalicija za zaštitu zviždača jugoistočne Europe. Dostavljene članke ocjenjivat će lokalni novinari i stručnjaci za medije.

Pobjednici će biti proglašeni na javnoj dodjeli nagrada u Sarajevu na proljeće 2020. godine (datum i lokacija će biti objavljeni na vrijeme). Nagradu će osvojiti tri najbolja članka, nakon čega će biti prevedeni na engleski jezik i objavljeni na drugim medijskim platformama. Pobjednici će također imati priliku da sarađuju s profesionalnim novinarima na budućim projektima.

Više informacija o konkursu možete pronaći na linku: https://interview.ba/vijesti/item/29284-konkurs-takmi%c4%8denje-mladih-novinara-2020-istrazi-napisi-i-osvoji.

Rok za dostavljanje članaka je 15. 3. 2020. godine. Vaše tekstove dostavite u Microsoft Word formatu na interview@interview.ba.

Projekti