Britanska ambasada u BiH u sklopu programa „Škole za 21. vijek“ osnovnim školama u HNK donirala preko 900 mikro:bit uređaja

Datum objave: 18.02.2020

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK u saradnji sa British Council-om i Ambasadom Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, u sklopu programa „Škole za 21. vijek“  organiziralo je dvodnevnu obuku za direktore osnovnih škola s područja HNK. Prisutnima su se obratili ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović i zamjenica ambasadora Velike Britanije u BiH, dr. Ruth Wiseman.U svom izlaganju ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović uputio je zahvalnost britanskoj ambasadi na vrijednoj donaciji. „Program 'Škole za 21. vijek' jedan je nizu projekata kojim našim učenicima želimo omogućiti interaktivan i inovativan način učenja, a samim tim pružiti i funkcionalno znanje koje će primjenjivati u nastavku školovanja i koje će im osigurati bolje izglede za zapošljavanje u budućnosti. Donacija 970 mikro:bit uređaja za sve osnovne škole, u vrijednosti preko 180 000 KM od velikog je značaja za obrazovni sistem koji će doprinijeti kvaliteti nastavnog procesa kako za učenike, tako i za nastavnike u Hercegovačko-neretvanskom kantonu“, kazao je ministar Hadžović.

Program obuke podrazumijeva edukacije kojima će direktori i nastavnici uz korištenje mikro:bit uređaja – džepnih računara steći znanja iz oblasti digitalnih vještina i vještina kritičkog razmišljanja, a koje će dalje koristiti u nastavnom procesu. Cilj korištenja mikro:bit uređaja je učenicima omogućiti primjenu praktičnih vještina kodiranja, kritičkog razmišljanja i programiranja, kao i  unaprjeđenje sposobnosti timskog rada i kreativnosti.   

Zamjenica ambasadora Velike Britanije u BiH, dr. Ruth Wiseman izrazila je zahvalnost ministru Hadžoviću na saradnji sa British Council-a i ambasadom Velike Britanije u BiH. „Naš cilj je podržavati napore da se mladi ljudi obuče u oblasti kodiranja, kritičkog razmišljanja i rješavanju problema, jer su to vještine potrebne za savremene poslove. Ovim programom učenice i učenici će sigurno uz korištenje mikro:bit uređaja dodatno poboljšati svoje vještine i kapacitete da integrišu kritičko razmišljanje kako u nastavnom procesu tako i svakodnevnici. Zadovoljstvo nam je što smo u mogućnosti da pružimo mentorstvo i podršku svim školama kako bi nastavnici i direktori zajedno sa učenicama i učenicima razvili inovativne projekte“, istakla je zamjenica Wiseman.

Program „Škole za 21. vijek“ je trogodišnji program za zemlje regiona koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, u vrijednosti od 10 miliona funti, čiji je cilj za preko milion učenika širom Zapadnog Balkana, uzrasta od 10 do 15 godina, omogući sticanje vještina kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i kodiranja.

Galerija