Održana konferencija „Vršnjačko i rodno zasnovano nasilje: od reakcije do prevencije“

Datum objave: 12.12.2019

U Centru za kulturu Mostar održana je konferencija „Vršnjačko i rodno zasnovano nasilje: od reakcije do prevencije“ na kojoj su predstavljeni rezultati trogodišnjeg programa “Vršnjačko i rodno-zasnovano nasilje u školi” provedenog u HNK i još dva kantona učesnika projekta. Konferenciju je otvorio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović,  te menadžerica TPO Fondacije prof. Dr. Zilka Spahić Šiljak.Kroz tri godine projekta „Vršnjačko i rodno-zasnovano nasilje u školi”u 10 škola u HNK održani su mnogobrojni seminari, obuke i treninzi za pedagoge, nastavnike, roditelje i učenike.

U saradnji sa TPO Fondacijom, Pedagoškim zavodom i Zavodom za školstvo Mostar realizovan je akcioni plan prevencije vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja u deset osnovnih škola u HNK, koje su uključene u trogodišnji projekat. Akcioni plan za prevenciju maloljetničkog prijestupništva i rad s maloljetnicima za period od 2016. do 2019. godine, predvidio je provedbu edukativnih programa za djecu i roditelje, osnaživanje nastavnika i pripremu kampanja s ciljem podizanja svijesti o posljedicama nasilja na život pojedinca, porodice, škole i zajednice.

Škole iz HNK uključene u projekat su:

 • JU IV osnovna škola Mostar
 • Osnovna škola Ilići
 • Osnovna škola Ilije Jakovljevića Mostar
 • JU Osnovna škola Blagaj
 • JU Osnovna škola Gnojnice
 • Osnovna škola Antuna Branka Šimića Mostar
 • Treća osnovna škola Mostar
 • JU Osnovna škola „Mustafa Ejubović-Šejh Jujo“ Mostar
 • Osnovna škola Ivana Gundulića Mostar
 • JU Osnovna škola Zalik Mostar

U samoj realizaciji projekta učestvovalo je:  428 nastavnika, 1430 učenika, te 1150 roditelja

Rezultate rada pedagoga i nastavnika u tri kantona predstavile su pedagogice Vilda Husković i Nikolina Stojić iz HNK, zatim Šejla Džanan i Snježana Petraš BSK, te Arijana Osmanović Štukan i Emina Valjevčić KS-a.

Rezultati projekta su:

 • osnažene školske zajednice u borbi protiv svih oblika nasilja unutar i izvan škole i podignuta svijest o neprihvatljivosti nasilja kao modela ponašanja.
 • stvoreno bezbjedno i poticajno okruženje u odgojno-obrazovnim ustanovama, čime se ostvaruje pravo svakog djeteta da bude zaštićeno od svih oblika nasilja.
 • smanjeno rodno uvjetovano nasilje kroz aktivno sudjelovanje dječaka i djevojčica u poticanju i promicanju nenasilja i rodne ravnopravnosti u BiH.

Ministar Hadžović je uputio iskrene čestitke svim školama iz HNK, tačnije njih 10, koje su učestvovale u ovom projektu, kao i svim pedagozima koji su doprinijeli izradi akcijskog plana i provedbi radionica i obuka, te nastavnicima, roditeljima i učenicima koji su se zalagali i dali svoj dopirnos za uspješnu implementaciju trogodišnjeg projekta koji je zaista značajan za naš kanton. „Rezultati ostvareni kroz trogodišnji Projekat su osnažene školske zajednice u borbi protiv svih oblika nasilja u školama, ali i izvan škola, podizanje svijesti o neprihvatljivosti nasilja, stvaranje bezbjednog okruženja u školama, smanjenje rodno uvjetovanog nasilja, te educiranje svih učesnika projekta o istom, što je od neizmjerne važnosti za naše društvo“, kazao je ministar Hadžović.

Stručna savjetnica za srednje obrazovanje HNK, Emina Jusufbegović je istakla da je u Projektu učestvovalo skoro 3000 pedagoga, nastavnika, roditelja i učenika, koji su prisustvovali mnogobrojnim aktivnostima, radionicama i obukama, na kojima su često na dnevnom redu bile nesvakidašnje teme popout emocija i emocionalne pismenosti, te komunikacija. „Veoma značajan dio Projekta zauzima antistresni program koji je za cilj imao obučiti nastavnike i pedagoge tehnikama prepoznavanja i vještinama suočavanja sa stresom i predstavljao je izuzetno važan vid brige o mentalnom zdravlju zaposlenika“, kazala je Jusufbegović.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK objavilo je „Protokol o postupanju u slučaju nasilja” sa ciljem da se regulišu prava, obaveze i odgovornosti kao i načini postupanja svih zaposlenika škole u situacijama povećanog rizika i nasilja u školi, te zaštita učenika/ica i svih koji rade u školi.

TPO Fondacija za potrebe trogodišnjeg Programa objavila je Priručnike:

Prevencija vršnjačkog i rodno-zasnovanog nasilja - Jačanje partnerstva nastavnika i roditelja"

Prevencija vršnjačkog i rodno-zasnovanog nasilja: Jačanje kompetencija u radu s djecom"

Galerija