Održana svečana dodjela nagrada 48. Međunarodnog takmičenja u pisanju pisama za mlade BiH

Datum objave: 16.10.2019

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović prisustvovao je svečanoj dodjeli nagrada povodom Međunarodnog takmičenja u pisanju pisama za mlade u BiH, u organizaciji Svjetskog poštanskog saveza (UPU) koja se održala u hotelu Mostar. Međunarodni biro je, za 48. Međunarodno takmičenje u pisanju pisama za mlade, odabrao temu „Napiši pismo o svom junaku?“ Prvoplasirani rad će biti preveden na engleski jezik i predstavljati BiH na Izboru najboljeg literarnog rada na zadanu temu na svjetskom takmičenju.



Na svečanoj dodjeli nagrada upriličen je bogat program na kojem su prisustvovali predstavnici organa vlasti, nastavnici, učenici i roditelji.

Od ukupno 530 pisama koja su pristigla na adrese  BH Pošte Sarajevo,  HP Mostara i  Pošta Srpske, prvo mjesto dodijeljeno je Adni Šljivar, učenici O.Š. „Kiseljak 1„ Bilalovac, drugo mjesto je pripalo Nikoli Laziću, učeniku O.Š. „Sveti Sava“ iz Zvornika, a treće Petri Milinković, učenici O.Š. „Cim“ iz Mostara. Nagrada za najkreativniji rad pripala je Nikoli Ćubeli, koji pohađa Osnovnu školu za djecu sa posebnim potrebama Mostar. Učenici, kao i njihovi nastavnici, dobili su vrijedne nagrade.

Ministar Hadžović je istakao značaj organizovanja ovakvih takmičenja u današnjem tehnološkom dobu u kojem djeca mnogo vremena provode koristeći elektronske uređaje, iskazavši prijatno iznenađenje velikim odzivom na takmičenje i činjenicom da djeca još uvijek pronalaze inspiraciju u pisanju pisma.

Galerija

Projekti