Otvorene „Šantićeve večeri poezije“

Datum objave: 06.10.2019

U Sabornoj crkvi u Mostaru otvorene su „Šantićeve večeri poezije“ na kojima se prisutnima obratio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, dr. sc. Rašid Hadžović. Na svečanom otvorenju je prisustvovao veliki broj zvanica iz Mostara, Bosne i Hercegovine, ali i regiona.



Govor prenosimo u cijelosti:

„Uvažene dame i gospodo, drago mi je da smo se okupili lijepim povodom, u čast našeg Mostarca Alekse!

Ja kakva je pusta, tako mi imana, stid je ne bi bilo da je kod Sultana. Ja joj nazvah Selam, al' moga mi dina neće ni da čuje lijepa Emina.

Ovo su stihovi našeg Mostarca Alekse Šantića koji je svojom poezijom i umjetničkim stvaralaštvom prešao sve granice. Svojim stihovima je opisao bogatstvo različitosti ovih prostora i njegove vrijednosti opstaju uprkos vremenu i smjenama vlasti. Aleksa je zajedno s ostalim pjesničkim velikanima iz Mostara, kreator mostarskog duha, a zahvaljujući njegovoj poeziji Emina je u cijelom regionu postala sinonim za svaku Mostarku.

Svojatanje Aleksinog stvaralaštva od bilo kojeg pojedinca ili naroda predstavlja uzaludan pokušaj prisvajanja univerzalne kulture. U svojim stihovima pisao je o Emini, Anki, Zorki, o životu, ljubavi, o komšijama kojima je za vrijeme austrougarske vladavine, kada su Bošnjaci mahom odlazili u Tursku, posvetio pjesmu 'Ostaje ovdje, sunce tuđeg neba neće vas grijati'. Tim stihovima je jasno poručio za šta se opredjeljuje.

Ovu priliku ću iskoristiti da se obratim svim Bošnjacima, Srbima, Hrvatima, i ostalima. Ostajte ovdje!

'Od svoje majke ko će naći bolju, a majka vaša zemlja vam je ova. Bacite pogled po kršu i polju, svuda su groblja vaših pradjedova.'  I hajde da svi zajedno gradimo bolji i ljepši Mostar i jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu.“

Tokom mjesec dana trajanja manifestacije "Šanticeve večeri pozeije" pored mnogobrojnih i raznovrsnih događaja u Gradu Mostaru, različiti događaji će biti upriličeni i u Banja Luci i Nevesinju.

Galerija

Projekti