Svečano obilježen Svjetski dan učitelja

Datum objave: 04.10.2019

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK je u okviru Svjetskog dana učitelja organizovalo prigodnu svečanost za učitelje, nastavnike, profesore i direktore, u Narodnom pozorištu Mostar. Program je svečano otvorio resorni ministar, dr. sc. Rašid Hadžović, te penzionisanim prosvjetnim radnicima u periodu od 05. 10. 2018. - 05. 10. 2019. god. uručio Zahvalnice za dugogodišnji, predani rad i doprinos odgojno-obrazovnom procesu.



Resorni ministar Haždović je čestitao prosvjetnim radnicima u HNK Svjetski dan učitelja, istaknuvši značaj rada i uloge učitelja, nastavnika i profesora u odgoju i obrazovanju djece. „Kvalitetan učitelj je organizator i voditelj nastavnog procesa, mentor, motivator i ravnopravni saradnik. Stoga veliku zahvalnost i poštovanje na trudu i znanju koje prenose, na pažnji i strpljenju koju daruju našu djecu, vodeći ih do novih spoznaja, školskih, ali i onih životnih, upućujem upravo našim nastavnicima. Kvalitet obrazovanja je najvažniji za uspjeh i razvoj jedne zemlje. Profesija prosvjetnog radnika kao stuba razvoja zajednice mora se prepoznavati i značajno više cijeniti u našem društvu. Kvalitetnog obrazovanja nema bez adekvatnih uslova školovanja, ali ni bez kvalitetnog statusa nastavnika“, kazao je ministar Hadžovič istaknuvši da će Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i dalje raditi ka unaprijeđenju obrazovanja, doprinoseći rješenju koje ima za cilj stvaranje boljih uslova obrazovanja i bolju poziciju prosvjetnog radnika.

Svjetski dan učitelja za cilj ima isticanje društvene važnosti rada svih učitelja i nastavnika i utjecaja prosvjetnih radnika na razvoj društva u cjelini,  stoga se ovaj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta.

Prisutnima se u ime penzionisanih prosvjetnih radnika obratio bivši nastavnik i direktor O.Š. Čelebići, Osman Elezović, uputivši zahvale Ministarstvu na organizovanju svečanosti kojom se kruniše i pridaje značaj cjelokupnom radu penzionisanih nastavnika.

Galerija

Projekti