Svečanost povodom reakreditacije Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru

Datum objave: 09.09.2019
U Centru za kulturu u Mostaru održana je svečanost povodom reakreditacije Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru na kojoj je prisustovao veliki broj zvanica iz akademske zajednice i organa vlasti Mostara i Bosne i Hercegovine. Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović je na svečanosti rektoru Univerziteta, prof. dr. Elviru Zlomušici uručio Rješenje o institucionalnoj akreditaciji Univerziteta.
 


Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru od svog osnivanja 1977. pa do danas nastoji pružiti prosperitetne studijske programe studentima, te dati naučni doprinos cjelokupnoj društvenoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Kompleksan proces reakreditacije koji za uslov ima ispunjenje 10 iznimno važnih kriterija predstavlja potvrdu nivoa kvaliteta Univerziteta.

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine donijela je Preporuku o akreditaciji Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru na osnovu koje Univerzitet ispunjava sve uslove za akreditaciju, te istu dostavila na dalje postupanje Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

Ministar Hadžović je istakao da je Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru prvi reakreditovani Univerzitet u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a drugi u Bosni i Hercegovini, što je pokazatelj visoko kvalitetnog rada Univerziteta, te najbolji motiv za dalji rad, zalaganje i unaprijeđenje obrazovnog sistema u HNKi BiH.

"Čast i zadovoljstvo mi je što večeras na ponos svih nas mogu dodjeliti Rješenja o institucionalnoj akreditaciji. Studenti i zaposlenici Univerziteta su vrijedno radili i time doprinijeli ponovnoj  akreditaciji  Univerziteta koja je  veoma značajna za visoko obrazovanje u Bosni i Hercegovini, a ujedno je i pokazatelj da su  naše diplome priznate kako u državi, tako i svijetu. Na tome im iskreno čestitam. Ovaj proces reakreditacije radi se zajedno sa Agencijom za visoko obrazovanje i kvalitet, ali je od samog početka bila potpomognuta od resornog Ministarstva, a nadam se da će naša saradnja i u budućnosti biti pozitivna, te da će Univerziteti koračati stazama uspjeha," kazao je ministar Hadžović.

Tokom svog obraćanja, rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, prof. dr. Elvir Zlomusica je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost svima koji su dali svoj doprinos kako bi Univerzitet uspješno realizovao proces  reakreditacije.

Galerija

Projekti