Ministar Hadžović u posjeti Osnovnim školama u Domanovićima i Opličićima

Datum objave: 03.09.2019

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr.sc. Rašid Hadžović sa zamjenikom Predsjedavajućeg Skupštine HNK, Šerifom Špagom, zastupnicom u Skupštini HNK, Merjem Šutom, te predstavnicima lokalne vlasti posjetio je područne škole u mjestu Domanovići i Opličići, koje su u završnoj fazi rekonstrukcije.

 



Osim podizanja kvalitete nastavnog procesa, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK ovakvim i sličnim projektima kako učenicima, tako i nastavnim djelatnicima i administrativnim radnicima nastoji obezbjediti optimalne i savremene uslova za održavanje kvalitetnog nastavnog procesa. Proces rekonstrukcije područnih škola zahtjevan je projekat koji resorno Ministarstvo u dogovoru s partnerima uspješno završava, a koji će učenicima zaigurno omogućiti bolji standard školovanja.

 „Obnova škola u Domanovićima i Opličićima označena je kao jedna od prioritetnih škola u HNK za rekonstrukciju, te je kroz ovaj projekat ostvaren značajan pomak. Za obnovu područne škole u Domanovićima do sada je izdvojeno 530.000 KM, a za područnu školu u Opličićima 70.000 KM. Partneri na ovom projektu bili su UNDP i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke“, kazao je ministar Hadžović.

Dosadašnja rekonstrukcija zgrade podrazumijevala je obnovu fasade i krova, utopljavanje, a sada su to radovi kao što su postavljanje led rasvjete, unutrašnjih otvora, grijanje, hlađenje i sl. Kako je naglasio ministar Hadžović cilj ovakvog projekta je učenicima obezbijediti što kvalitetnije uslove za obrazovanje i sticanje novih znanja. U skladu sa dogovorom sa školskim odborima, partnerima na projektu i predstavnicima lokalne zajednice očekuje se da učenici što prije sjednu u školske klupe i nastave s nastavnim procesom.

Ministar Hadžović je također istakao da su uspješni rezultati učenika najbolji motiv za osiguravanje što kvalitetnijeg sistema obrazovanja, te da će resorno Ministarstvo kao i u proteklom periodu nastojati da svim učenicima na području HNK obezbijedi sigurne i kvalitetne uslove za  obrazovanje.

Galerija

Projekti