Svečano zatvaranje i dodjela nagrada na „6. Festivalu glumaca BiH“

Datum objave: 04.07.2019

U Konjicu, 28. lipnja, je održana svečana ceremonija zatvaranja „6. Festivala glumaca BiH“. Na svečanosti su dodijeljene nagrade najboljim glumcima Festivala, te upriličen bogat glazbeni program pred više od 400 posjetilaca i gostiju.



U glazbenom dijelu programa nastupao je bend „Divanhana“, nakon čega je uslijedila svečana ceremonija dodjele maski konjičkih drvorezbara, koje su za laureate i laureatkinje „6. Festivala glumca BiH“, svojim umijećem i kreativnošću izradili konjički drvorezbari brenda „Zanat“ i „Rukotvorine“, ponosni vlasnici UNESCO priznanja za zaštitu nematerijalnih vrijednosti.

Dodijeljene su glavne nagrade “6. Fesitvala glumca BiH“, nagrade za regionalni program, nagrade najbolju glumicu i glumca, za mlade glumce, za najbolju glumicu i glumca u kategoriji regionalnog programa, a sve prema ocjeni i glasovima publike, te specijalna nagrada za kolektivnu glumačku igru.

Program svečane ceremonije dodjele nagrada vodio je Benjamin Mušinović, direktor „Festivala glumca BiH“, koji je istakao važnost zajedničke suradnje regionalnih i bosnaskohercegovačkih institucija, zahvalivši se svim pokroviteljima, prijateljima, sponzorima i donatorima, te svakako uz najjveću zahvlanost konjičkoj publici zbog koje ovaj Festival već šest godina predstavlja najjrecentniija domaća teatarska ostvarenja.

Posebno je istaknuta važnost podrške od strane generalnih pokrovitelja, Bosnalijek i Privrednog društva „Igman“ d.d. Konjic i općine Konjic, te resornih institucija i ministarstva koje podržavaju “Festival glumca BiH“, a to su: Federalno ministarstva kulture i športa, Ministarsvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, Fondacija za muzičke scenske i likovne umjetnosti u Sarajevu, Ministarstva civilnih poslova BiH, itd.

Nakon dodjele nagrada “6. Festival glumca Bosne i Hercegovine“,  u Konjicu zvanično je zatvorio književnik i glumac, član Umjetničkog savjeta, Senadin Dino Begtašević, koji je između ostalog istakao da je, tokom travnja, svibnja i lipnja, Konjic živio u jednim posebnim ritmom, uz glumce i sa glumcima, jer su to: "Naši glumci. Iz Sarajeva, iz Novog Sada, iz Mostara, iz Zagreba, iz Skoplja, iz Zenice, iz Tivta i s Cetinja. Lijepa je ovo zemlja. Meni najdraža." - kazao je Begtašević.

Galerija

Projekti