Svečano otvorena manifestacija "Mostarsko ljeto 2019"

Datum objave: 27.06.2019

Večeras, 27. juna u Centru za kulturu Mostar svečano je otvorena međunarodna kulturno-turistička manifestacija "Mostarsko ljeto 2019".



Prije samog otvaranja manifestacije, prisutnima su se obratili član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, te direktor Centra za kulturu Mostar, Senad Suljić.

Ovogodišnja međunarodna kulturno-turistička manifestacija "Mostarsko ljeto 2019" održat će se od 27. juna do 9. augusta s više od 30 različitih sadržaja na nekoliko lokacija u Mostaru, a okupit će umjetnike iz zemlje i svijeta.

Svečano otvaranje manifestacije „Mostarsko ljeto 2019“ pripalo je članu Predsjedništva BiH, Šefiku Džaferoviću koji je istakao zadovoljstvo i čast da otvori ovakvu prestižnu manifestaciju. „Ovo je vrlo značajna manifestacija iz oblasti kulture ne samo za Mostar, nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Bez ove manifestcije ne bi bila upotpunjena slika kada je riječ o kulturi, kulturnoj tradiciji, kulturnoj baštini Mostar i cijele Bosne i Hercegovine. Želim da institucije iz oblasti kulture na tragu politike koje zastupam djeluju što je moguće više zajedno i jedinstveno. Želja i je da to jednog dana bude tako, da se na taj način iskažu sve različitosti koje ima naša domovina“, kazao je gospodin Džaferović.

U ime organizatora, prisutnima se obratio direktor Centra za kulturu Mostar, Senad Suljić, koji je kazao da ga posebno raduje činjenica da manifestacija uspjeva održati kontinuitet već četvrtu godinu zaredom. „Ustanove za kulturu Grada Mostar uspjele su nakon višegodišnje pauze vratiti značaj ovog velikog kulturnog događaja za Mostar. Ove godine pripremili smo mnoštvo sadržaja kako bi naši sugrađani i gosti mogli uživati u predstojećim danima ljeta. Ono što mogu obećati u ime organizatora jeste da ćemo i ove godine dati sve od sebe da opravdamo vaše povjerenje“, istakao je Suljić.

U ime Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, prisutnima se obratio dr. sc. Rašid Hadžović, istaknuvši da se ove godine  obilježava 40. godišnjica manifestacije „Mostarsko ljeto“, ukoliko se izuzme osmogodišnja pauza. „Institucije koje djeluju na poboljšanju kulturnog života u Mostaru predano su radile na pripremi i realizaciji ove manifestacije, a rezultat toga je ponuda mnogobrojnih kvalitetnih sadržaja, jer su Mostar i građani ovog grada to zaslužili. Prošle godine smo brendirali ovu manifestaciju, a koju trebamo opravdati  i ove i svih narednih godina, kako bismo naša vrata otvorili za još veći broj inostarnih posjetioca i izvođača koji će u naš grad donijeti jednu novu dimenziju“, kazao je ministar Hadžović.

U okviru programa upriličen je koncert Mostar Rock School, te izložba slikara Ibrahima Novalića.

Generalni sponzor ovogodišnjeg „Mostarskog ljeta“ je član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, a sponzori su i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, te Grad Mostar.

Galerija

Projekti