Održan zajednički koncert Muzičke i Glazbene škole u Mostaru

Datum objave: 12.06.2019

Večeras, 12. juna ispred zgrade Muzičke škole na Trgu Musala u Mostaru, sa početkom u 21:00 h održan je zajednički koncert Muzičke škole I i II stupnja Mostar i Glazbene škole Ivana Pl. Zajca Mostar, a u organizaciji Misije OSCE-a u BiH, u partnerstvu sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i Gradom Mostarom.

Prije samog početka koncerta, prisutnima su se obratili šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Bruce G. Berton, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Haldun Koç, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović i načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara, Božo Ćorić.



Spektakularan koncert koji su mostarske škole priredile za građane Mostara je završen zajedničkom izvedbom Ode radosti učenika i učenica obe škole, u obradi Damira Bunoze.

Šef Misije OSCE-a u BiH, Bruce Berton je istaknuo da je ovo posebna večer za Grad Mostar i Misiju OSCE-a u BiH budući da označava jedan novi početak.

„Političke prepreke moraju da nestanu i treba da stvorimo što bolje uslove za učenike ovih škola. Mislim da postoje uslovi za ujedinjenje ove škole i da je potreban samo jedan mali napor u političkom smislu da se sve završi. Želim zahvaliti Turskoj ambasadi u BiH, Turskoj agenciji za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), kao i Hrvatskoj ambasadi na svemu što su uradili za Muzičku školu u Mostaru”.

Ambasador Berton je aplelirao na sve političke lidere da završe ovaj proces i da omoguće djeci kvalitetnije školovanje, te da je cilj Misije OSCE-a u BiH vidjeti ujedinjenju školu sa kvallitetnim obrazovanjem.

Ambasador Republike Turske u BiH, Haldun Koç je istaknuo da je od suštinske važnosti održati koherentnom mulitetničku strukturu u Mostaru gdje će međusobna saradnja i tolerancija prevladati u smislu koegzinstencije građana Mostara.

„Smatramo da je obrazovanje od krajnje važnosti za pomirenje i održivi mir, a da će kulturne aktivnosti poput ove večeras omogućiti stvaranje sredine za unaprjeđenje dijaloga i veza među ljudima. Restauracija mostarske muzičke škole neće samo predstavljati otvaranje historijske zgrade, nego će i okupiti mlade umjetnike oko univerzalnog jezika muzike i usmjeriti napore prema reintegraciji i jačanju gradnje procesa mira“.

Poput ambasadora Bertona, ambasador Koç je naglasio i apelirao na odgovornost vlasti na svim nivoima u BiH i pozvao ih da zajedno rade na obnovi muzičke škole, kao i onih koji zajedno rade na uspostavljanju zajedničkog nastavnog plana i programa i integrisane školske admninistracije koja promoviše obrazovni uspjeh u skladu sa međunarodnim standardima.

Ministar Haždović je kazao da je večerašnji koncert jedna manifestacija koja zaslužuje veliku pažnju jer se po prvi put održava ispred zgrade Muzičke škole za koju se očekuje da će se uz pomoć prijatelja Grada Mostara zajedničkim snagama uspjeti završiti renoviranje iste, te da će školska 2020/21. označiti i njeno svečano otvaranje i početak rada.

„Otvaranjem Muzičke škole na Musali našoj djeci i nastavnicima ćemo omogućiti kvalitetne uslove za rad i učenje. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona je uradilo zajednički nastavni plan i program, a nakon što isti prihvati i Zavod za školstvo, zadatak nam je da počnemo s rekonstrukcijom zgrade. Također, bitno je naglasiti da ukoliko bude potrebno, dok se ne oformi Gradsko vijeće Grada Mostara, nastojat ćemo da Vlada HNK preuzme osnivačka prava za Muzičku školu. U dogovoru s direktorima, siguran sam da će ovaj koncert postati tradicionalna manifestacija koju ćemo posvećivati gradu Mostaru.“

Načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara, Božo Ćorić je kazao da je Grad Mostar podržao ovaj zajednički koncert dvije muzičke škole kao umjetnički čin vrijedan pažnje.

„Mjesto održavanja ovog koncerta je simbolično, ispred Muzičke škole za koju možemo reći da je hram i kolijevka brojnih muzičkih umjetnika. Također, simbolično je jer ovim činom potičemo trilateralnost kako bi se konačno spojile dvije škole, i kako bi potakli odgovorni da stvore neophodne uslove za obrazovanje mladih umjetnika“.

Galerija

Projekti