9. maj- Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom

Datum objave: 09.05.2019

Danas, 9. maja se obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope- dan kojim se slavi mir i jedinstvo širom Evrope.



Dan Evrope se obilježava u spomen na povijesnu deklaraciju Roberta Schumana iz 1950. godine, koja se smatra početkom stvaranja Evropske unije. Ideja o novom obliku političke saradnje u Evropi koja bi rat između evropskih nacija učinila nezamislivim i nemogućim poznata je kao Schumanova deklaracija. 

Suština njegovih ideja ogledala se u uspostavljanju zajedničkih tijela, odnosno relacija, prvo u proizvodnji i distribuciji uglja i čelika kao temelja industrijske snage. Naredne godine osnovana je Evropska komisija za ugalj i čelik, koja je vremenom prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, da bi 1991. u holandskom gradu Maastrichtu bila proglašena Evropska unija.

Na današnji dan, je i 1945. godine u Berlinu potpisana bezuslovna kapitulacija Njemačke, čime je zvanično slomljena ideologija koja je odnijela milione ljudskih žrtava, a koji se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom.

Ovaj dan posebnu težinu ima u Mostaru, gradu u kojem su mnogi borci dali svoje živote u antifašističkoj borbi, kao i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović je uputio čestitku svim građanima Mostara i Bosne i Hercegovine povodom današnjeg dana, jednog od najznačajnijih dana  u historiji našeg grada i zemlje, kada su u časnoj borbi neprijatelji poraženi, uz želje da se nikada ne odustane od borbe protiv fašizma, borbe za jedinstvo, mir i prosperitet Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.

„Dužnost svih nas je nastaviti put ka evropskim vrijednostima demokratije i vladavine prava, u kojoj svi građani imaju jednaka prava i mogućnosti i na kojem nema mjesta fašizmu“- kazao je ministar Hadžović.

Projekti