Otvoren Sajamski dan u sklopu projekta "Sajam srednjih škola Grada Mostara 2019."

Datum objave: 29.04.2019

Danas, 29. aprila 2019. godine, u zgradi Vlade Federacije BiH otvoren je Sajamski dan u sklopu Sajma srednjih škola Grada Mostara 2019. Na sajamskom danu informacije o školskim zanimanjima, projektima i vannastavnim aktivnostima je predstavilo 19 javnih i 3 privatne škole sa područja Grada Mostara čije su štandove posjetili učenici završnih razreda osnovnih škola.



Grad Mostar i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona u saradnji sa Pedagoškim zavodom, Zavodom za školstvo, srednjim i osnovnim školama sa područja Grada Mostara, Vijećem mladih Grada Mostara i Vijećem učenika srednjih škola Grada Mostara, tradicionalno, osmu godinu za redom, realizuju Projekat Sajam srednjih škola Grada Mostara. Ove godine sajamske aktivnosti su podržali Asocijacija poduzetnika Hercegovine, GIZ- Njemačko društvo za međunarodnu saradnju, Evropski parlament mladih Bosne i Hercegovine-Regionalni ured u Mostaru, te kao i svih prethodnih godina, Misija OSCE-a u BIH, Ured u Mostaru.

Osnovni ciljevi Sajma su promovisanje saradnje i komunikacije u Gradu Mostaru i šire, zajedničko predstavljanje srednjih škola, odnosno ponude Grada Mostara kada je riječ o srednjoškolskom obrazovanju, te realizaciji i predstavljanju zajedničkih aktivnosti mješovitih timova sastavljenih od profesora/nastavnika i učenika osnovnih i srednjih škola koji obrazuju učenike za srodna zanimanja, a po jezički različitim nastavnim planovima i programim.

Sve srednje škole sa područja Grada Mostara će se danas predstaviti sa informacijama o školskim zanimanjima, projektima i vannastavnim aktivnostima učenicima završnih razreda osnovnih škola, te na taj način osnovnoškolcima pomoći pri odabiru budućeg školovanja.

I ove godine na Sajmu će se pored srednjih škola, u saradnji sa Asocijacijom poduzetnika Hercegovine predstaviti i zainteresirane građevinske, turističko-ugostiteljske, mašinske, elektrotehničke i IT firme.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović je istaknuo da je Sajam srednjih škola Grada Mostara postao značajna tradicija u prezentovanju mostarskih srednjih škola osnovnoškolcima, koji na taj način imaju priliku saznati nešto više o zanimanjima kojima se mogu baviti, te lakše donijeti odluku o budućem školovanju.

„Ove godine će pored učenika sa područja Mostara, učenici osnovnih škola iz drugih općina imati priliku posjetiti Sajam i vidjeti šta srednje škole nude. Pored škola, na današnjem Sajmu sedam firmi prezentuju zanimanja kojima se učenici mogu baviti. Važno je istaknuti da ja ove godine Vlade dala saglasnost za davanje stipendija učenicima koji se budu upisali na zanatska zanimanja“, kazao je ministar Hadžović.

Glavna savjetnica gradonačelnika Mostara, Radmila Komadina je istaknula da je Sajam mjesto gdje se stvaraju nova prijateljstva, kao i komunikacija između učenika koji su nova pokretačka snaga mladih naraštaja u gradu Mostaru.

„Sajam je bitan kako bi učenici i njihovi roditelji dobili informacije o tome šta se to izučava po nastavnom planu i programu u srednjim školama. Svake godine ovaj sajam dobiva na kvaliteti sa nekom novom notom što se tiče predstavljanja i promotivnog materijala i sadržaja, i praktičnog rada. Ne sumnjam da će svake godine Sajam biti sve kvalitetniji te da će sve više mladih ljudi točno odabrati smjer koji zaista želi da pohađa“, kazala je gospođa Komadina.

Galerija

Projekti