Svečano obilježiljen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Mostaru

Datum objave: 28.02.2019

Danas, 28. Februara 2019. godine u Gradu Mostaru, nizom prigodnih svečanosti i aktivnosti je obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Na svečanostima je prisustvovao ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, gdje se na istima prisutnima obratio.



Dan nezavisnosti je obilježen svečanim defileom više stotina mostarskih osnovaca u Gradu Mostaru dolaskom na Španski trg, gdje je održana prigodna svečanost i kulturni program na kojem su učestvovali učenici osnovnih škola te recitovali domoljubne pjesme i izvodili performanse posvećene domovini Bosni i Hercegovini.

O značaju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine na Španskom trgu u Mostaru govorio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, poručivši da su upravo učenici i djeca budućnost BiH i oni koji će čuvati sjećanje na ovaj Dan, svake godine ga obilježavati, te istu ljubav prenositi na svoju djecu u budućnosti.

Nakon svečanosti učenici iz Blagaja, Gnojnica i Dračevica obilježili su Dan nezavisnosti unutar zidina grada hercega Stjepana, a djeca osnovnih škola imali su svojevrsni marš sa Musale na Forticu.

Svečanost povodom Dana nezavisnosti BiH upriličena je i na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru, gdje se prisutnima obratio resorni ministar Hadžović, čestitajući Dan nezavisnosti, te podsjećajući na značaj akademske zajednice u očuvanju i razvoju Bosne i Hercegovine, ali i svih građana.

“Naša djeca su čuvari budućnosti Bosne i Hercegovine. Dok god zajedno budemo čuvali ideju BiH ona će postojati i živjeti u nama i našim srcima. Nikada ne smijemo zaboraviti one koji su dali svoje živote da bi naša domovina postojala i ponovo bila nezavisna. Svi mi, građani Bosne i Hercegovine se moramo potruditi da damo svoj lični doprinos našoj domovini, koja se mora nesebično voditi, čuvati i voljeti”, kazao je ministar Hadžović.

Također, povodom Dana nezavisnosti BiH, sedmu godinu zaredom, Pedagoški zavod Mostar i IC štamparija Mostar organizuju takmičenje pod nazivom “Ja domovinu imam u srcu je nosim” , na kojem se učenicima dodijeljuju nagrade za najbolji literarni rad na navedenu temu.

Prisutnima se obratio i Dan nezavisnosti čestitao i uvaženi general Armije Republike Bosne i Hercegovine, gospodin Jovan Divjak, uz čestitke nagrađenim učenicima.

Ministar Hadžović je učenicima čestitao na osvojenim nagradama, te poručio da je Bosna i Hercegovina država koja će zauvijek postojati dok je onih koji je vole, poput učenika, koji su inpirisani ljubavlju prema svojoj domovini istu prenijeli na papir, divnim stihovima.

Galerija

Projekti