Poziv za dostavu nominacija za UNESCO/Japan nagradu za Obrazovanje za održivi razvoj za 2019. godinu

Datum objave: 22.02.2019

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK zaprimilo dopis od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u kojem nas obavještavaju da je Državna komisija za saradnju BiH sa UNESCO-om poslala obavijest da je UNESCO otvorio poziv za dostavu nominacija za UNESCO/Japan nagradu za Obrazovanje za održivi razvoj za 2019. godinu, a koja je ustanovljena na 195. zasjedanju Izvršnog odbora UNESCO-a.Ovom nagradom, koja je ustanovljena u okviru Globalnog akcijskog programa za Obrazovanje za održivi razvoj, se odaje priznanje pojedincima, institucijama, organizacijama i drugim subjektima za izuzetne projekte u polju Obrazovanja za održivi razvoj.

Obrazovanje za održivi razvoj osposobljava učenike za donošenje informiranih odluka i odgovornih akcija za integritet okoliša, ekonomsku održivost i pravedno društvo, za sadašnje i buduće generacije, uz poštivanje kulturne raznolikosti. Ovo je cjeloživotno učenje i sastavni je dio kvalitetnog obrazovanja. Obrazovanje za održivi razvoj je holističko i transformativno obrazovanje koje se bavi sadržajem i rezultatima učenja, pedagogijom i okruženjem za učenje. Obrazovanje za održivi razvoj ostvaruje svoju svrhu transformacijom društva.

Detaljne informacije o kriterijima za nagradu se mogu naći na sljedećem linku: https://en.unesco.org/prize-esd/selection-criteria, dok se obrazac za nominaciju u elektroničkoj formi može preuzeti na linku:  https://en.unesco.org/system/files/en_02_annex_1_-_explanatory_note.pdf

 

Nominacijski obrazac, popunjen na engleskom jeziku uz prijevod na jedan od službenih jezika u upotrebi u BiH, i prateću dokumentaciju je potrebno dostaviti, u pisanoj i elektroničkoj formi (na CD-u), najkasnije do 29.3.2019. godine.

Nominacije se dostavljaju poštom Državnom povjerenstvu BiH za UNESCO na adresu:

Ministarstvo civilnih poslova BiH

Državno povjerenstvo BiH za UNESCO

Trg BiH br. 1, 71000 Sarajevo

Sa naznakom: „Nominacija za UNESCO-Japan nagradu za Obrazovanje za održivi razvoj 2019“