Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK dodijelilo 896 stipendija i subvencija za akademsku 2018./19. godinu

Datum objave: 25.01.2019
Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK je danas. 25. januara dodijelilo novih 896 stipendija i subvencija smještaja u studentske domove za akademsku 2018/19. godinu. Prisutnima se obratio i ugovore o stipendiraju sa studentima postpisao ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović.
 


Stipendije i subvencije su dodjeljivane na osnovu četiri kategorije - deficitarnost zanimanja, na osnovu uspjeha u učenju, za studente-djecu pripadnika boračke populacije i za studente u statusu socijalno ugroženih osoba.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK je izrazio zadovoljstvo povodom cijelog procesa, kao i rezultatima konkursa, te naglasio da su svi studenti koji su aplicirali i ostvarili formalno-pravne uslove, dobili stipendije. „Dodijelili smo 862 stipendije i 34 subvencije. Svi studenti koji su apliciranjem ostvarili formalno-pravne uslove su dobili stipendije, čime smo prvi kanton u FBiH koji stipendira sve studente koji su aplicirali, na što smo ponosni. Zaista vjerujem da će mnogi od vas u budućnosti biti uspješni građani i građanke, koji će preuzeti odgovorne dužnosti i vodeće uloge u našem društvu“-“, kazao je ministar Hadžović.

Resorni ministar je naglasio da je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK u posljednje tri godine radilo na tome da što veći broj studenata dobije stipendije, te da su novčana sredstva iz budžeta za stipendije uspješno povećana sa 1.600.000 KM na preko 2. 100.000 KM.

Galerija

Projekti