Dodjeljene nagrade na natjecanju „Šta je demokratija za mlade – Electionville“

Datum objave: 04.03.2024

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K, prof. dr. Adnan Velagić i predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Mostara, Salem Marić uručili su nagrade pobjedničkim ekipama JU Srednje građevinske škole i Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica na finalnom natjecanju „Šta je demokratija za mlade – Electionville“, koje je u održano u Vijećnici Grada Mostara.



U finalu su se natjecale četiri srednje škole iz Mostara – JU Srednja elektrotehnička škola „Salih Salko Ćurić,“ Srednja medicinska škola Sestara milosrdnica, JU Srednja građevinska škola i Srednja turističko-ugostiteljska škola Mostar. Dvije najbolje ekipe osvojile su studijsku posjetu Novom Sadu u Srbiji. U protekla četiri mjeseca kroz Projekat je uključen 91 učenik, a tokom ukupno šest krugova natjecanja iz Mostara je uključeno 17 srednjih škola. Aktivnost je realizirana uz suglasnost Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-K i uz potporu ravnatelja škola.

Resorni ministar uputio je čestitke sudionicima natjecanja. „U ime Ministarstva i svoje lično ime sudionicima Projekta upućujem iskrene čestitke, a posebne čestitke upućujem pobjedničkim ekipama i njihovim mentorima. Ministarstvo će podržavati realizaciju ovakvih projekata i nadam se da će ih biti znatno više u našoj Županiji. Osim u školskim klupama ovo su prilike kada naši učenici razvijaju demokratske vrijednosti, kao i inkluzivnost i ravnopravnost“, kazao je ministar.

Electionville je izmišljeni grad u obliku obrazovne igre, u kojoj sudionici preuzimaju izazovne uloge članova gradskog vijeća. Tijekom igre sudionici formiraju izmišljene političke stranke, biraju prioritetne političke oblasti i pokušavaju da se suoče sa raznim izazovima donoseći odluke, pregovarajući o korištenju i raspodjeli resursa kako bi postigli konsenzus. Današnji događaj bio je simulacija Gradskog vijeća, u kojem su učenici bili u ulozi vijećnika i donosioca odluka za svoju lokalnu zajednicu. Događaj je organiziran u sklopu Projekta Mostar – Prostori koji pokreću kojeg financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Nosioc projekta je People in Need (PIN) češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije iz Mostara (LDA Mostar) i Udruženje građane NEŠTO VIŠE (NV).

Galerija

Projekti