Najava testiranja za YES program

Datum objave: 02.08.2023

Kao i prethodnih 15 godina, American Councils organizuje testiranje bosanskohercegovačkih srednjoškolaca u novoj školskoj godini za učešće u Kennedy Lugar Youth Exchange and  Study (YES) programu razmjene.



American Councils for International Education u Bosni i Hercegovini je objavio javni poziv za prijave za YES program za srednjoškolce. Pod pokroviteljstvom State Departmenta Sjedinjenih Američkih Država, YES je besplatna i jedinstvena prilika za srednjoškolce iz cijele Bosne i Hercegovine da provedu jednu akademsku godinu u Sjedinjenim Državama. Ako ste spremni krenuti na izvanredno iskustvo kulturne razmjene i ličnost razvoja, ovo je vaša prilika!

Finansiran od strane Ureda za obrazovanje i kulturu američkog State Departmenta, YES program pomaže učesnicima u njegovanju trajnih ličnih veza, učestvovanju u aktivnostima koje promovišu međusobno razumijevanje među kulturama, poštivanju različitosti, uspostavljanju liderskih vještina i razumijevanja civilnog društva. Istodobno, učesnici YES programa pomažu svojim američkim vršnjacima da poboljšaju razumijevanje stranih zemalja i kultura.

Program Kennedy-Lugar YES uspostavljen je od strane Kongresa u oktobru 2002. godine kao odgovor na događaje od 11. septembra 2001. Uzajamni program Kennedy-Lugar YES Abroad pokrenut je za američke srednjoškolce 2009. godine.

Program je službeno otvoren u Bosni i Hercegovini (BiH) 2009. godine u nadi da će proširiti komunikaciju između naroda Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine u cilju promocije međusobnog razumijevanja i poštovanja. Od tada je između 12-17 bosanskohercegovačkih učenika svake godine učestvovalo u YES programu i pridružilo se aktivnoj alumni zajednici u BiH.

Programom YES upravlja partnerstvo s Državnim ministarstvom Sjedinjenih Država od strane konzorcija neprofitnih organizacija, koji vodi American Councils, a uključuje brojne organizacije za regrutovanje učesnika i smještaj tokom programa.

Državljani Bosne i Hercegovine, koji žive i pohađaju školu u Bosni i Hercegovini i koji će 2023/24. školske godine biti upisani u prvi ili drugi razred srednje škole u Bosni i Hercegovini, a rođeni su između 1.1.2007-15.7.2009. - mogu da se prijave za YES program.

Više informacija o samom testiranju možete pronaći u dokumentu ispod, kao i na sljedećem linku: https://ais.americancouncils.org/cgi-bin/WebObjects/AIR.woa/wa/login?brand=yes.  

Dokumenti

Projekti